Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% през юли

През периода януари - юли тази година износът на стоки от България за Европейския съюз намалява с 6.5% в сравнение със същия период на 2019-а и е в размер на 20.45 млрд. лева, научаваме от данните, изнесени от Националния статистически институт.

Основни търговски партньори на страната ни са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, като те формират 70.4% от експорта за държавите членки на общността.

Само през юли износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия месец на миналата година и е на стойност 3.28 млрд. лева

През седемте месеца при експорта на стоки към партньорите ни от Евросъюза най-голям ръст в сравнение със същия период година по-рано е отбелязан в сектора „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (+47.7%). Най-голям пък е спадът в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (-40.2%).

Вносът на стоки в България от Европейския съюз през периода януари - юли спада с 12.5% в сравнение със същия период на 2019-а и е на стойност 20.39 млрд. лева (по цени CIF), според данните от националната статистика. По този показател най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

През юли импортът на стоки у нас от държавите членки на Евросъюза, намалява с 15.1% спрямо същия месец година по-рано и е в размер на 3.12 млрд. лева.

 

Външнотърговското салдо

(износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юли тази година е положително и е на стойност 54.4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във