Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Износът на машини и оборудване отбелязва ръст от 12%, достига 3.8 млрд. евро

Александър Манолев

Износът на машини и оборудване отбелязва ръст от 12% на годишна база и възлиза на над 3.8 млрд. евро през 2017-а, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на международното изложение „MachTech & InnoTech Expo" - единственият специализиран форум за машини и технологии в металообработката, който се провежда в страната ни. Данните на икономическото ведомство сочат, че машиностроенето създава работа на над 600 хиляди души.

Очакванията на Александър Манолев са секторът да нарасне през следващите години поради постоянно развиващите се интелигентни технологии. По думите му важен индикатор за конкурентоспособността на българската продукция на световния пазар е фактът, че отчитаме постоянно увеличение на износа на такива стоки. За миналата година те са формирали близо 15% от националния износ.

"Всичко това показва не само, че сме конкурентоспособни, но и че все по-голям дял в икономиката ни заемат сектори с висока добавена стойност", каза още Александър Манолев. Той изрази и надежда, че повече хора ще посетят изложението през следващите дни, за да се запознаят на място с постиженията на българските компании и поздрави предприятията за успехите, които постигат.

В рамките на изложението, зам.-министър Манолев връчи и годишните награди на ИКЕМ - "Кубратов меч", за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2017 г. в категория "Образование и наука".

Международната изложба за машиностроене и металообработка Mach Tech & InnoTech Expo се провежда в периода 26 - 29.03 в Интер Експо Център, в Cофия. Това е 8-то му поредно издание, като участие взимат над 120 компании и се очакват над 4000 посетители. Освен представители от България, участие във форума ще вземат и изложители от Австрия, Румъния, Унгария, Полша, Турция, Швеция и Китай.

По време на изложението компаниите в бранша ще представят и ще се запознават с новостите в металообработката, лазерните технологии, машинното проектиране, индустриалната автоматизация, електроника и проектиране.

В рамките на изложението за първи път ще се проведе и специализиран форум на едни най-добрите компании в сферата на индустриалното принтиране - "Sofia Industrial 3D printing forum". Ще бъдат представени едни от най-успешните примери на приложение на 3D принтирането с индустриални цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във