Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Износът на български земеделски продукти и храни достигна 4,5-5 млрд. евро

Секторите "Земеделие" и "Храни" са изнесли стоки за 4.5-5 млрд. евро, съобщиха от Министерството на земеделието. Положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро.

Експортът е много важен за българските фермери. "Основната ни насоченост е европейския пазар, но нишите ни са на изток", отбелязва министър Румен Порожанов. В това отношение има доста положителни новини. След среща със своя китайски колега Порожанов е получил уверение, че след тригодишни усилия ще има решение за износа на български млечни продукти за Китай. Оттам има и голям интерес към българския белен слънчоглед. В момента три наши фирми правят експорт за 10 млн. долара, а се очаква да бъдат одобрени още десет компании. Правят се опити и за увеличаване на износа на българско вино за Китай, уточни министърът.

Порожанов обърна специално внимание и на арабските пазари, в т.ч. и Ливан, като точка за дистрибуция на български храни. Там се провежда едно от най-успешните световни изложения за хранителни продукти. Усилията са на него догодина България да има свой самостоятелен щанд. Водят се разговори и за намаляване на митата за внос в Ливан на български млечни продукти и пчелен мед. На заседанието си днес правителството е одобрило и участието за втора поредна година на България на изложението в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

Споразумението на ЕС с Япония пък ни дава допълнителна възможност за нулево мито при внос на български продукти в азиатската страна. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев  съобщи, че през 2018 г. за Токио е направен износ на 1.3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от местна компания, която го предлагала на японския пазар с бранд "Нешка", на името на особено популярната там българска треньорка по художествена гимнастика. По-важното е обаче, че цените, на които се изнася българското вино се удвоиха в последните години. Това означава, че то е оценено и се увеличава чувствително добавената му стойност, казва Красимир Коев. Той припомни, че средствата за националната лозаро-винарска програма се запазват на 134 млн. евро до 2023 година. Запазиха се и ставките на субсидията от 75%, което е най-високия дял в ЕС, и го имат само още две държави членки. В последната година на пазара у нас излязоха девет нови изби и бройката им вече ще достигне 300.   

Според председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева сички обществени поръчки за храни, независимо дали са за училища, детски градини, затвори,  болници, социални домове и други, задължително трябва да има условие храните да са произведени по браншови стандарти. При това положение всички потребители ще имат достъп до най-качествени храни, а българските производители ще бъдат подкрепени.

Председателят на Българската  асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков смята, че е много важно създаването на единна земеделска камара, от чието име да стават разговорите с Министерството на земеделието. А министър Порожанов допълни, че това значително би улеснило работата на земеделските производители и диалога на министерството с бранша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във