Банкеръ Daily

През ноември:

Изненадващо ускоряване на бизнес активността в еврозоната

Икономическата активност в еврозоната се ускорява изненадващо през ноември благодарение на рязко подобрение на дейността в сферата на услугите, тъй като потребителите изглежда игнорират новата COVID вълна, заляла Европа, както и растящите цени, показват предварителни данни от последното проучване на агенция IHS Markit. От данните става ясно, че общият индекс на мениджърите по покупките (PMI) е нараснал през ноември до 55,8 пункта от 6-месечното октомврийско дъно от 54,2 пункта и очаквания за понижение към 53,2 пункта.

"По-силната експанзия на бизнес активността през ноември се противопостави на очакванията на икономистите за забавяне, но е малко вероятно да предотврати еврозоната да претърпи по-бавен икономически растеж през четвъртото тримесечие, особено след като нарастващите случаи на Covid-19 изглежда ще предизвикат нови смущения в икономиката през декември", посочи главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън, предаде БНР. 

Промишленият PMI индекс също се е повишил слабо до 58,6 от 58,3 пункта месец по-рано, а аналогичният индекс в сферата на услугите се е ускорил рязко до 56,6 пункта от 54,6 пункта през октомври, надвишавайки съществено осредните очаквания за понижение към 53,5 пункта.

Бъдещият оптимизъм обаче отслабва, тъй като подновените локдауни в редица европейски държави вероятно ще имат по-голямо негативно въздействие върху услугите през следващите дни и седмици. Следователно индексът на бизнес очакванията е спаднал през ноември до 66,6 от 69,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от февруари насам. Проблемите с веригите на доставки, причинени от пандемията, наред с недостига на шофьори на камиони, пък водят до нарастване на общия ценови PMI индекс до 75,9 от 73,2 пункта, достигайки най-високо ниво от началото на това проучване от средата на 1998 година насам.

И двете водещи икономики от еврозоната - германската и френската, отчитат подем на бизнес активността през ноември. Общият PMI на Германия се повиши до 52,8 от 52,0 пункта, като промишленият PMI индекс се понижи слабо до 57,6 от 57,8 пункта, докато индексът в сферата на услугите нарасна до 53,4 от 52,4 пункта. А общият френски PMI индекс пък скочи през ноември до 563 пункта от 54,7 през октомври, като промишленият индекс се подобри до 54,6 от 53,6 пункта, а PMI индекс на услугите нарасна рязко до 58,2 пункта от 56,6 пункта месец по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във