Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изнасяме повече горива, машини и торове извън Европа

През януари - март износът на стоки от България за трети страни нараства с 13.4% в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 4.335 млрд. лева. Това става ясно от данните, публикувани от Националния статистически инситут. Основните ни търговски партньори за периода са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират над половината (51.4%) от икспорта за трети страни. Само през март износът на стоки от България за трети страни нараства с 10.4 на сто.

През януари - март при износа на стоки от България за трети страни с най-голям ръст в сравнение със същия период на миналата година са продажбите на горива, машини и части за тях. Повече сделки има и с фармацевтични изделия и житни растения.

Вносът на стоки в България от трети страни през през първите два месеца се увеличава с 11.2% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 5.507 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, които сме внесли от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. През март импортът от трети страни също нараства, но с 8.6% спрямо същия месец на 2018-а.

При вноса на стоки от трети страни най-голямо увеличение е отчетено в секторите "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (53.4%), "Храни и живи животни" (25.7%) и "Минерални горива, масла и подобни продукти" (25.7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (17.5%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през януари - март е отрицателно и е в размер на 1.172 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 687.9 млн. лева.

И през март 2019 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във