Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Излагаме ли се „пред чужденците“?!

Масовият  правителствен рейд по морето за налагане на "законност и ред" започва да прилича на пошъл водевил.  

Оказа се, че соловите акции на вицепремиера Валери Симеонов не били координирани с тези на министъра на туризма Николина Ангелкова.

"Екипът" на Симеонов, за разлика от този на туристическата началничка, обаче беше "подпрян" с представители на  всички отговорни институции, имащи отношение към контрола на заведенията по крайбрежието. Съвместните вицепремиерски проверки с участие на представители на Националната агенция за приходите, на полицията и на Агенцията по храните имат за цел да ни убедят, че вече дават резултати.

След тези показни акции обаче

реално са запечатани само девет заведения. 

Оказа се, че от 23 юни досега служителите на приходното ведомство, които са впрегнали в дейността си цели 15 екипа, са извършили 2200 проверки и са издали 132 заповеди за запечатване. А 89 заведения дори били принудително затворени. Очевидно обаче административните санкции на институцията трудно издържат в съда, защото след обжалванията им броят на наказаните се е стопил до само девет. 

Очевидно недоволен от този резултат, Симеонов е взел нещата в свои ръце. Той продължава да обикаля нощните заведения и да мери нивата на шума, а също да търси прегрешенията на техните собственици. 

"Подвизите" му разбуниха истинска полемика между браншовиците, работещи на територията на морските ни курорти. Съюзът на собствениците в "Слънчев бряг" категорично се обяви срещу пиар акциите на вицепремиера, но наблегна на мотива "излагаме се пред чужденците".

В същото време обаче други единадесет граждански организации, свързани и с бизнеса по морето, подкрепиха действията му. Според Национална асоциация "Българско Черноморие", Българска асоциация на собствениците в туризма, Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, Сдружение "Обединен селски район", Гражданска коалиция "Природата за хората и регионите", Инициативен комитет "За опазване на природата в Шабленското Черноморие", Инициативен комитет "Зелени урбанизирани територии" - Пловдив, Сдружение на собствениците на земи от с. Емона, "Иракли" и с. Баня, Национално гражданско сдружение "Природата за хората" и Независим обществен контрол усилията на Симеонов да се пребори с шумовата агресия по морето трябва да бъдат подкрепени.

Те излязоха с нарочна декларация, в която посочиха, че

шумовата "агресия"

 в България трябва да се спре веднага, защото тя не само привлича - тя гони туристите.

Подкрепящите действията на вицепремиера подчертават, че  много отдавна в българското законодателство съществуват норми на шумово замърсяване извън обекта, от които произлиза този шум. Има вечерни и нощни стойности. Според европейската директива България беше задължена досега да изработи шумови карти на населените места. Такива карти обаче няма...  

В тази връзка повече от удивително е (или да го наречем инфантилно), че въобще трябва да бъде коментиран въпросът дали държавните интитуции са прави, или не, когато действат съобразно изискванията на закона.

Повече от комична е ситуацията

че когато това се случва, започват... "бунтове". А това, че към момента в България е по-скоро прието НЕспазването на закона да се счита за нормално поведение, е повече от абсурдно.

А проверките, които прави Министерството на туризма, били само по отношение на плажовете и нямали нищо общо с тези на Симеонов, съобщи самата министър Ангелкова.

Думите й, че "навсякъде се правят проверки за спазване на закона, но много трябва да се съобразяват начинът и методите, по които тези проверки се извършват, за да не се вреди на българския туризъм", обаче прозвучаха май повече като упрек, отколкото като подкрепа на колегата й.

Разбира се, тя бързо прехвърли темата към обсъждането в детайли на статута на националните курорти и на имиджа на българския туризъм. За пореден път бе подчертано колко е важно да се приеме архитектурната визия на курортите, да се обособят различни зони, за да се знае къде какви дейности може да се извършват.

Ангелкова за пореден път подчерта, че създаването на специалния статут на националните курорти трябва да стане в тясно сътрудничество с работещите в бранша, защото българският туризъм зависи от съвместната работа с местната власт и туристическия бизнес, за да може страната да се представя като предпочитана туристическа дестинация. С този статут ще се определи как точно ще се извършват инфраструктурните дейности на територията на курортите, както и всичко, свързано с благоустройството в тях. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във