Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изкуствен интелект ще следи за безопасността на работното място

Руски учени разработиха интелигентна система за видео анализ, която ще намали нивото на професионалните наранявания, ще понижи разходите за предотвратяването им и ще намали времето и материалните разходи при разследване на случаи на нарушаване на правилата за безопасност.

Изследователи на Новосибирския държавен технически университет са обучили изкуствен интелект да анализира видео от системите, следящи как се осигуряват здравословни и безопасни условия на труд в предприятията. Тази иновация ще подобри безопасността в отрасли, опасни за живота и здравето на хората, съобщиха от пресслужбата на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация.

Проектът е породен от необходимостта от видео система, която да контролира как работниците използват лични предпазни средства и спазват правилата за безопасност. Сега това се прави от оператор, който гледа видеото в реално време, но в голямо производство, където има много видеокамери, такава технология е неефективна.

"Ние тренираме невронни мрежи върху голям набор от изображения, за да разберат кои изображения са правилни и кои не. Изкуственият интелект анализира видеоклипа и дава резултати. Например, ако служител не постави някой от елементите на оборудването, системата ще подаде аларма. Системата следи процеса в динамика - ако по време на работа човек премахне елемент от работно оборудване, тя ще отговори също и на това", поясни ръководителят на научния екип Иван Томилов.

Едно от предимствата на разработената видео система за защита на труда е, че този софтуер лесно се интегрира със стандартна видео система. Според разработчиците потенциалните потребители на интелигентната система са големи компании, холдинги и корпорации със стотици и хиляди служители. Авторите на проекта планират да продължат да разработват системата като изучат алгоритмите и методите за биометрична идентификация на човек, изградят траектории на движение на персонала, наблюдават спазването на използването на лични предпазни средства също и като следят състоянието и поведението на персонала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във