Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изкупуването на зърното зависи от вписването на увеличението на капитала на „Врана“

Очаква се решението на Агенцията по вписванията по вписването на увеличението на капитала на държавното дружество "Врана" ЕАД. От това зависи началото на изкупуване на зърно, заяви агроминистърът Иван Иванов. Това той съобщи в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Десислава Танева относно намерението на държавата за изкупуването на зърното. Министърът на земеделието присъства на заседание на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите. 

Преди вписване на новия  капитал на "Врана" ЕАД,  дружеството не може да извърши операция по търгуване. В края на март Министерският съвет взе решение за увеличение на капитала на държавното дружество с 1.1 млрд. лева. Чрез това дружество държавата предвижда да бъдат изкупени количества хлебна пшеница и слънчоглед, с които да се осигури продоволствието до 2023 година.

"Това е държавно дружество и трябва да спазваме всички указания на закона", коментира министър Иван Иванов. Ако Агенцията по вписванията се произнесе положително, започва "незабавното" изкупуване на зърно, подчерта той.

Ако се произнесе в обратна посока, то тогава всичко започва отново, т.е. ще се търси нов купувач на зърното.

"Врана ЕАД" е вторият избор на Министерството на земеделието, след като през март от "Сортови семена елит“ отказаха да участват в изкупуването на зърно. Министърът Иван Иванов ги обвини тогава в саботаж.

Стопанство „Врана“ има 100-годишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на УБО до държавно предприятие днес. Дейността му е свързана с производство на елитни разплодни животни, посевен материал и други.

Изкупуването на зърното ще стане през брокери на Държавния резерв и държавата няма да плаща комисионни, с което ще се спестят 1 милион лева. Освен това се очаква, че заради големите обеми на сделките комисионните на Софийската стокова борса също да бъдат намалени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във