Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изкупуването на зърното се бави заради невписано увеличение на капитала на „Врана“ ЕАД

Началото на изкупуването на зърно с всеки ден се отдалечава.  То е обвързано с решението на Агенцията по вписванията по вписването на увеличението на капитала на държавното дружество "Врана" ЕАД.

Проучване на в. „Банкеръ“ в Търговския регистър към 13 юни показва, че то е регистрирано все още с началния си внесен капитал в размер на 3 181 135 лева, разпределен в същия брой акции с номинална стойност от 1 лев.

Спорът е, че Търговският регистър иска тези пари да са по сметката на „Врана“ ЕАД, за да впише увеличението на капитала, а от Министерството на земеделието смятат, че е достатъчно това, че парите са преведени по специална негова сметка.

Припомняме, че в края на март Министерският съвет взе решение за увеличение на капитала на това държавно дружество с 1.1 млрд. лева. Чрез него държавата предвижда да бъдат изкупени 750 000 тона хлебна пшеница и 325 000 тона слънчоглед, с които да се осигури продоволствието до 2023 година.

"Врана“ ЕАД е вторият избор на Министерството на земеделието, след като през март от "Сортови семена елит“ отказаха да участват в изкупуването на зърно. Тогава министърът Иван Иванов ги обвини тогава в саботаж.

Стопанство „Врана“ има 100-годишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на УБО до държавно предприятие днес. Дейността му обаче е много далеч от изкупуване на зърно. Дружеството е специализирано в производство на елитни разплодни животни, посевен материал и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във