Банкеръ Daily

Министърът на отбраната Драгомир Заков:

Изясняваме възможността за предоставяне на оръжие на Украйна

Към момента няма взето решение за предоставяне на самолети на Украйна. Това заяви новият министър на отбраната Драгомир Заков. Той допълни, че все още се изяснява дали България ще предостави муниции и оръжие на Украйна. В случай, че бъде взето решение за предоставяне на оръжие, муниции, боеприпаси на Украйна, те ще бъдат предоставени, каза Заков. По думите му в момента то не е на дневен ред.

"Украйна има срещу себе си много силен противник. Тя е жертва на агресия, а вероятно украинците се нуждаят от подобни муниции и оръжия. Това беше казано много ясно и от украинския президент, така че Украйна има нужда, за да защитава своята териториална цялост.  Но дали България ще я предостави, все още сме в процес на изясняване на такива възможности. Все пак Украйна има конкретни изисквания, например по отношение на видовете муниции, по отношение на количествата, така че не мога да влизам в подробности, но трябва да се сравнят исканията спрямо възможностите", каза министърът пред bTV. Той допълни, че ако Украйна има необходимост в момента и ние можем да предоставим такава помощ, най вероятно би защитил такова решение, но това все пак е решение на равнище Министерски съвет.

Снощи Володимир Зеленски призова за предоставяне на руски самолети за украинската авиация, но този път от Полша и Румъния. На въпроса защо България не беше спомената, Драговир Заков отговори, че вероятно, защото в България летят по-малко от половината самолети, които имаме. "Това са самолети, с които ние осигуряваме въздушното пространство не само на България, но и на НАТО. Това, което мен повече ме притеснява по отношение на МиГ-29, са решенията, които трябва да вземем за тези самолети в следващите месеци. Бързи и отговорни решения", отбеляза Заков. По думите му в сегашната ситуация Русия очевидно няма да е в състояние да изпълнява ангажиментите си по договор за ремонт и поддръжка на самолетите.

"Трябва да се вземат много важни и много бързи решения, свързани със сигурността на България и НАТО, свързани с капацитета на Военновъздушните сили да изпълняват своите функции и, разбира се, нещо много важно - хората във Военновъздушните сили. Аз в момента не мога да се ангажирам с конкретни резултати от тези решения. Подпомагането от страни членки с усилен ер полисинг винаги е опция. Има такива планирани до края на годината, но това са планирани дейности, тоест те ще ни помогнат в този случай, но пак казвам, това е решение, което трябва да се вземе в следващите месеци, то е отговорно решение и трябва да доведе наистина до това България да продължи да изпълнява тези функции, които изпълнява и в момента по отношение на българското небе и по отношение на въздушното пространство на НАТО", каза военният министър.

На въпрос какви са вариантите, които НАТО предлага на България, той отвърна: "НАТО няма как да предложи решения, тъй като НАТО са страните членки, така че решението е първо в нашите ръце. Нека това да бъде ясно. Решението е най-напред на България и оттук нататък вече ние може да търсим, в случай на необходимост, някакво съдействие от наши съюзници."

Драгомир Заков заяви, че към момента няма потвърждение, че някой предоставя на страна членка F-16 в замяна на МиГ-ове, изпратени в Украйна. "Но, разбира се, опции има най-различни. Има редица страни членки на НАТО, които в момента се освобождават от F-16, и преминават към следващото поколение F-35. Така че вероятно, да, може би има такава опция, но пак казвам - нямам информация, че страна - членка на НАТО, към момента е готова да предостави такива самолети", допълни той.

Във връзка с разпространените през седмицата снимки на повиквателни, министър Заков заяви, че това е регулярна дейност на централните военни окръжия. "Тъй като всяка година има набор, който влиза в резерва и такъв, който излиза, от началото на годината са изпратени, ако не се лъжа, някъде около 1100 подобни съобщения. Сами разбирате, че 1100 подобни съобщения са доста ниска цифра. Трудно може да се касае за някакъв вид мобилизация, както излезе в пространството и се разшири, бих го нарекъл почти хибридка. Не говорим в никакъв случай за военна мобилизация. Подобна мобилизация може да стане само с решение на Народното събрание, такова решение няма."

Във връзка с движението на военна техника по българските пътища, министър Заков обясни, че това е свързано с планирани учения на българските въоръжени сили. "Това е едната причина, поради която виждаме движение на техника. Министерството на отбраната и въоръжените сили публикуват регулярни съобщения на страниците на Министерство на отбраната какво точно се случва и защо се движи тази техника. Така че българските граждани могат да се информират във всеки един момент и аз призовавам да не се поддават на внушения и на фалшиви новини в тази връзка. Имаше снимки на американски танкове, които се придвижваха в северна посока, но както в България, така и в Румъния имаме тези тренировъчни дейности с американските въоръжени сили, които са също планирани, и са в рамките на двустранните споразумения със САЩ, така че има ротация на техника. Учения се провеждат в Румъния, учения се провеждат и в България. Техниката се ротира така, че няма нищо извънредно", увери ресорният министър.

В коментар на думите на предшественика си Стефан Янев за това дали има война, или не, Заков каза, че в онзи времеви момент, може би Стефан Янев е смятал, че това не е точно война. "Към настоящия момент можем да кажем, че става дума наистина за война. По отношение на батальонната група, нека да все пак да бъдем много точни, ако тя е под българско командване, това не означава, че не може да бъде свързана с командната структура на НАТО, така че това са допълнителни елементи, които може би не станаха много ясни", отбеляза министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във