Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждат уникална система за идентификация на инциденти на АМ „Тракия“

В тунела „Траянови врата“ на автомагистрала „Тракия“ ще се изгради уникална за България система за автоматична идентификация на пътните инциденти. 

"За повишаване на безопасността на движението по основната пътна комуникация между София и Бургас в момента се провежда обществена поръчка за изпълнител при изграждането на интелигентна транспортна система на автомагистралата. Индикативната стойност на новия и иновативен за пътната администрация проект е над 7 млн. лв., а средствата са осигурени от фондовете на Европейския съюз. В момента тръжната комисия разглежда техническите предложения и в следващите седмици предстои отваряне на ценовите оферти и класиране на кандидатите", съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски пред участниците в Международния форум по пътна безопасност и иновации.

Системата ще позволи при настъпване на инцидент, чрез подвижни бариери да се пренасочва трафикът от едната тунелна тръба в другата. Ще се осигури и ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, метеорологични станции при порталите и др.

Намеренията са на аутобана да бъдат монтирани и 40 бр. електронни информационни табели. Чрез тях шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя. За първи път ще се монтират и камери за измерване на средна скорост и за мониторинг на трафика на определени участъци от „Тракия“. Друга новост ще са сензорите за претегляне на превозни средства в движение. По този начин ще се филтрират претоварените и ще се даде възможност за извършването на повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във