Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждат шумоизолираща стена край бургаския квартал "Сарафово"

Близо 3 километра шумозаглушителна стена се изгражда край бургаския квартал „Сарафово“. Предназначението на модерното съоръжение е да спира шума от самолетните писти на Летище „Бургас” и от автомобилите, които се движат по натоварения път към курортния комплекс „Слънчев бряг“, предаде БНР. Проектът е на стойност 2 млн. и 700 хиляди лева и се реализира на три етапа. Част от стената вече е изградена.

Дълги години жителите на квартал „Сарафово“, който се намира в непосредствена близост до летището, настояваха да се вземат мерки срещу шума от самолетите. Идеята няколко пъти се обсъждаше и от Общинския съвет в града, но все не се намираха достатъчно пари за решаване на проблема.

В края на миналата година кметът Димитър Николов предложи приходите от повишения данък на старите автомобили да се пренасочат за изграждането на шумозащитна стена край „Сарафово“. Така бе даден старт на проекта, който е съвместен с Агенция „Пътна инфраструктура“.

Първите 750 метра стена по пътя към летището, край квартала, вече са изградени. Стената е висока 3 метра.

В края на годината се очаква да стартира вторият етап от проекта. Той предвижда изграждането на още 750 метра шумозащитна стена над колелото при пътния възел към квартал „Сарафово“. Последният, трети етап, включва издигането на стена по пътя след квартала в посока град Поморие и е с дължина близо 1 километър. На финала предстои да бъде монтирано и осветление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във