Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждат реверсивната връзка между язовирите „Бели Искър" и „Искър“

Минаха десет месеца след обещанията за ремонт на яз. „Бели Искър“, чиято стена от десетилетия е в тежко състояние и почти година след началото на водната криза в Перник, докато правителството най-сетне взе решение. Ще бъде изграждане реверсивната връзка между довеждаща система „Бели Искър", посредством Малобучинския водопровод и довеждаща система „Искър", посредством ПС „Бъкстон". За целта министърът на икономиката Лъчезар Борисов трябва да подпише споразумение със Столична община и да предостави трансфер от бюджета на Министерството на икономиката, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Целта на кабинета е да намери трайно решение за преодоляване на възникналата в Перник криза, посочват от МС. 

„Български ВиК холдинг“ пък ще контролира дейностите, свързани с ремонта или реконструкцията на язовир „Огняново", който трябва да осигури пречистването на питейните води.

От съобщението става ясно, че ще бъде изградена пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до пречиствателна станция „Панчарево". Съоръжението ще бъде свързано към водоснабдителната система на Столична община (Чепински ринг), след извършването на прединвестиционно проучване, като то ще бъде финансирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Български ВиК холдинг", съобразно решението на МС следва да възложи и изготвяне на работен проект за ремонт или реконструкцията на язовир „Бели Искър", както и да процедира възлагането на изпълнението на заложените в проектната документация дейности за посочения обект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във