Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждането на тол системата ще струва около 200 млн. лева

Изграждането на тол системата в страната ще струва около 200 милиона лева. Ако системата се изгражда от държавна компания, парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет и средствата ще бъдат възстановявани в бюджета на базата на бъдещи постъпления и приходи от тол таксата. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков във Варна.

"В документацията за обществената поръчка заложеният срок за възстановяване на ресурса към бъдещия изпълнител е три години. Може би и към държавната компания ще поставим същия срок - 3 или 4 години. Това ще стане ясно с етапа на реализиране на самата компания", обясни Нанков, цитиран от БТА.

По-рано бе съобщено, че от днес започва работа по създаването на държавна компания, която да разработи и внедри тол системата. В момента държавата губи по 1,5 млн. лв. на ден заради забавянето на процедурата за въвеждането на новите такси.

Промените предвиждат тежките камиони над 3,5 тона, които рушат най-много пътищата, да плащат по-скъпо. Цените за шофьорите на автомобили не се очаква да поскъпват.

Процедурата за въвеждането на тол система за тежкотоварните автомобили и система за електронна винетка за леките автомобили е спирана осем пъти заради жалби. Тя бе обявена през април 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във