Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТЕЦ МАРИЦА-ИЗТОК 1 ЩЕ ГЛЪТНЕ 1.4 МЛРД. ЕВРО

На 6 юни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, посланикът на Съединените щати в България Джон Байърли и представителна група мениджъри на американската компания AES направиха първата копка на проекта Ей И Ес Марица-изток 1. Церемонията бе доста помпозна, придружена с тържествени слова и розови обещания. Единственото, което може би я отличаваше от онази първа копка на каскадата Горна Арда, бе липсата на... чевермета. Край Гълъбово сега бе отчетено, че новата централа ще е най-голямата американска инвестиция не само на българския, но и на централно- и източноевропейския енергиен пазар. След изграждането й, което ще отнеме три години за първия блок и още шест месеца за втория, новата мощност ще гарантира водещата роля на нашата страна на електроенергийния пазар в региона.
По думите на президента и главен изпълнителен директор на AES Пол Ханрахан новият ТЕЦ ще отговаря на българските и европейските екологични изисквания и вредните емисии ще бъдат съобразени с европейските норми. Инвестицията от 1.4 млрд. евро е най-голямата, направена на зелено у нас, и е индикация за доверието в икономическия напредък на страната.
Това е най-голямата от всички американски инвестиции досега, отбеляза и посланикът на САЩ Джон Байърли. Американските инвеститори проправят пътя и показват, че България е подходящото място. Като държава член на НАТО и с добри квалифицирани кадри имаме ангажимент да помогнем за напредъка на българската икономика, обобщи той.
Началото на най-големия инвестиционен проект за последните 15 години е доказателство, че вървим по прав път. 2005-а беше годината с най-много директни инвестиции, но само за първото тримесечие на 2006-а те вече са удвоени. А това е добър старт за достигането на преки инвестиции от 3 млрд. евро, каквато цел си е поставило правителството за тази година, заяви на свой ред министър Овчаров, като нарече 6 юни щастлив ден за енергетиката на страната, а не само за Гълъбово.
ТЕЦ Ей И Ес Марица-изток 1 ще гарантира едни от най-ниските производствени разходи на електроенергия в Европа. Пол Ханрахан отказа да коментира точния размер на договорените изкупни цени за тока, но обясни, че е било постигнато споразумение за намаление с 14% спрямо първоначалната тяхна оферта. Важността на проекта нараства и поради предстоящото закриване на част от блоковете на АЕЦ Козлодуй и очертаващия се недостиг на електричество в България. Изграждането на първия блок трябва да стане за 36 месеца и да влезе в експлоатация през 2009 г. съгласно условията на договора до ключ, сключен с френската компания Алстом. Само шест месеца след това ще е готов и вторият блок. Ефективната работа по проекта започва през юли. Проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на централата ще се извърши от дъщерни дружества на Алстом Пауър - световен лидер в строителството на котли за лигнитни въглища. Като подизпълнител е ангажиран консорциум между една турска и една българска фирма, съобщиха участниците в тържеството, без да уточняват кои са те. И докато неофициално се твърди, че турската компания е Гама (един от най-големите строителни холдинги в южната ни съседка), името на нашенската продължава да тъне в неизвестност.
На местни строителни фирми ще бъдат възложени поръчки за 200 млн. лева. В периода на строителството ще се създадат 2000 работни места, а в пиковите моменти на площадката край Гълъбово ще работят до 3000 души. Мини Марица-изток ЕАД - Раднево, ще получават от централата годишно по 80 млн. лв. за доставяните въглища. След цялостното завършване на обекта се предвижда постоянните работни места да станат двеста и петдесет.
Покрай леещия се оптимизъм и тържествената програма обаче малко встрани останаха въпросите за другия проект в комплекса - този за Марица-изток 3.

Проектът Ей И Ес Марица-изток 1 имаше дълга история, но днес всички препятствия са преодолени, каза Питър Литгоу, новият главен директор, отговарящ за начинанието. Литгоу се надява сътрудничеството с местното управление и с правителството при изграждането на новата мощност да е добро. Още повече че при строителството се предвижда изпълнението на различни социални програми и по-специално такива в образованието.

АМЕРИКАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ (1993 - 2005 г. в млн. щ. долари)
1993 г. 10.5
1994 г. 16.2
1995 г. 16.1
1996 г. 20.7
1997 г. 46.6
1998 г. 38.6
1999 г. 54.7
2000 г. 58.2
2001 г. 44.5
2002 г. 56.2
2003 г. 128.0
2004 г. 41.6
2005 г. 61.7
ОБЩО 593.5

Facebook logo
Бъдете с нас и във