Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждането на публична инфраструктура може да има антикризисен ефект

Правителството представи пред бизнеса дузина програми за подкрепа в условията на коронавирусната пандемия. Макар и големи като стойност, малко от тези пари са стигнали до фирмите. 

Трябва много внимателно да се разглеждат икономическите отраженията, които нанесе COVID-19 върху икономиката. Но в същото време на пандемията от коронавирус може да се гледа и като на една нова възможност за развитие на бизнеса.

Именно затова мерките за насърчаване на инвестициите, с които ще бъде финансирано изграждането на публична инфраструктура, ще имат значим антикризисен ефект, отбелязва икономическият министър Лъчезар Борисов. Те ще подпомагнат  компаниите за запазването и създаването на нови работни места. Насърчаването на изпълнението на проектите в производството ще съдейства в кратки срокове след отмяна на извънредното положение дружествата да дадат своя принос за възстановяването на икономиката.

В тази посока може да се разглеждат и някои от последните решения на правителството. То даде съгласие за апортиране на имот - частна държавна собственост, находящ се в град Бургас, в капитала на "Национална компания Индустриални зони" ЕАД, който впоследствие да премине в капитала на 

"Индустриален и логистичен Парк - Бургас" АД

Мотивът за взетото решение е изчерпване на капацитета на свободните площи в това дружество, което налага да се търсят нови терени, подходящи за развитие на индустриална зона. С дейността си "Индустриален и Логистичен Парк-Бургас" АД допринася за стабилното икономическо развитие на Бургас и региона чрез насърчаване на инвестициите в различните отрасли, подобряването на инфраструктурата, с цел привличане на чуждестранни и местни инвестиции.

Правителството одобри финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

От бюджета на Министерството на икономиката на Община Костинброд ще се предоставят средства за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура - Изграждане на кръгово кръстовище при бутилиращ завод за безалкохолни напитки и натурални сокове 

"Кока-Кола" 

в град Костинброд. Целта на проекта е реконструкция на съществуващото "Т"-образно с изграждане на ново кръгово кръстовище, с което да се подобрят пътно-експлоатационните характеристики на транспортния достъп, престой и паркиране на тежкотоварни автомобили и леки МПС, както и повишаване на безопасността на участниците в движението и осигуряване на комфорт на пътуващите.

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания инвестиционен проект "Разширение на производствен център на "Кока-Кола" в Костинброд, 2020" на "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България" АД.

 

Инвестиции

Само от началото на тази година по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени сертификати за клас инвестиция на 22 проекта (19 проекта за клас „А“, 3 проекта за клас „Б“), на обща стойност 709.4 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 3203 нови работни места, съобщават от Министерството на икономиката. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във