Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждането на най-сложния трети лот на "Струма" може да започне

Правителството прие решение, с което даде съгласие Управляващият орган на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 година да подпише договор с Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" за предоставяне на безвъзмездно финансиране на най-сложния участък от автомагистрала "Струма" - лот 3.

Причината е, че финансирането на проекта все още формално не е одобрено от Брюксел, макар че той е включен сред приоритетните за страната.

Подписаното споразумение ще се позволи дейностите по изграждане на двата участъка от лот 3 на автомагистрала "Струма" да започнат своевременно до получаване на формалното одобрение на финансирането по проекта от Европейската комисия.

Участъкът между Благоевград и Сандански е най-скъпият и сложният, защото преминава през Кресненското дефиле. Той е разделен на три части като 21 км през дефилето са още на етап проектиране на алтернативно решение за преминаване. След завършването на процедурата ще бъде подаден формуляр за кандидатстване за изграждането на този участък.

"Стратегически инфраструктурни проекти" ще финансира останалите две отсечки  - лот 3.1 между Благоевград и Крупник (12.6 км), включително тунел "Железница" (2 км), и лот 3.3 от Кресна до Сандански (23.6 км).

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във