Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждането на газовата връзка Комотини - Стара Загора продължава

Коронавирусът не спря изграждането на газовата връзка Комотини - Стара Загора, съобщават гръцките медии, читирани от БНР. Осигурено е финансиране. Европейската инвестиционна банка е отпуснала заем от 109 млн. евро за строителството на газовата връзка между Гърция и България.

Въпреки разпространението на вируса успешно се извършва строителството и от двете страни на границата. Вестник "Етнос" съобщава, че само преди дни и въпреки извънредната обстановка на пристанището в Александруполис е пристигнала първата партида от тръбите, които са необходими за изграждане на трасето на интерконектора от гръцка страна.

Гръцкият завод на "Коринт Пайпуъркс" ще произведе необходимите тръби.

По междусистемната газова връзка Гърция - България ще се пренася природен газ между двете страни чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до Стара Загора, и с газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на град Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери "Българският енергиен холдинг" ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са гръцката DEPA и италианската Edison.

Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. м/годишно, а максималният - до 5.5 млрд. куб. м/годишно на следващ етап.

Интерконекторът Гърция- България е от първостепенно значение за диверсификация на източниците на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор.

Междусистемната газова връзка Гърция - България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във