Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изграждането на електропровода от "Марица Изток" до Гърция напредва

Програмата за изграждането на електропровода от подстанция "Марица Изток" до гръцката "Неа Санта" напредва. Това обяви енергийният министър на Гърция Константинос Хадзидакис на брифинг в Министерството на енергетиката след подписването на ключови договори за изграждането на междусистемната газова връзка между Гърция и България.

"Гръцкият и българският оператори са поели конкретни ангажименти за изграждането на този електропровод. "Този проект и за Гърция и България е много важен и смятаме, че ще приключи около 2023 г. По това трасе са заложени много високи стандарти, защото ще се включат и оптични кабели", коментира Хадзидакис.

Електропроводът от подстанция "Марица Изток" до гръцката "Неа Санта" ще е с дължина 122 км на българска територия и 29 км на гръцка територия. Капацитетът му е 1500 MВ. Трасето в България ще преминава през общините Симеоновград, Хасково ,Кърджали, Момчилград и Кирково.

По време на днешното събитие бяха подписани няколко важни споразумения и договори, с които се дава пълна мобилизация на строителството на ключовата интерконекторна връзка Гърция-България. Парафиран бе договорът за заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 110 млн. евро. Потвърждаването на финансирането на газопровода е ключов елемент за строителството на интерконектора.

Компаниите „Булгаргаз“ ЕАД, DEPA S.A. и Edison подписаха споразумение, което регламентира услугите по пренос на природен газ по междусистемната газова връзка. Сключено бе и актуализирано акционерно споразумение между „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „IGI Poseidon“, с което се приема окончателният бизнес план и бюджет за строителството на газовата връзка.

Също така в рамките на визитата на гръцкия министър Хадзидакис бяха подписани и договорите с избраните изпълнителни – гръцките компании Corinth Pipework Industries S.A. и АVAX S.A.

Според енергийния министър Теменужка Петкова с подписаните днес документи проектът за изграждането на интерконектора между България и Гърция вече е необратим и неговата работа е гарантирана през следващите десетилетия. Тя допълни, че реализацията на проекта е заложен в управленската програма на правителството. Този ангажимент ще бъде спазен и търговската експлоатация на интерконектора ще стане през второто полугодие на 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във