Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изготвят се пет плана за освобождаването на заседналия кораб

Заседналият край Камен бряг товарен кораб "Вера Су"

Изготвят се пет паралелни плана за разтоварването и освобождаването на заседналия край Камен бряг турски балкер. Това съобщи на брифинг служебният транспортен министър Христо Алексиев. Най-вероятно ще има и уволнения заради нескопосаните опити да се разтовари кораба, които доведоха до изсипване на азотен тор в морето. Всяка една следваща технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитят околната среда. Мерките ще бъдат съобщени по-късно през деня. 

"Времето в района е доста лошо, вълнението е 3-4 бала. Имаме два основни приоритета - околната среда и здравето на хората. Има готовност и за евентуалното евакуиране на 9-членния екипаж, ако времето се влоши допълнително", обясни Алексиев. Той отново изтъкна, че става въпрос за престъпна безотговорност назад във времето. Липсват разработени процедури как се реагира в такива ситуации. Няма и ресурсна обезпеченост от страна на държавата, както и от страна на частния бизнес. "Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни, при положение че в закона ясно е записано каква подготовка държавата трябва да има в такива ситуации. С оглед предпазването на околната среда са предприети всички действия и горивото е източено от кораба", посочи още транспортният министър.

Служебният екоминистър Асен Личев също увери, че няма да се допусне увреждане на околната среда, както и да се създават рискове за здравето на населението и увреждане на защитената зона.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във