Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изготвят парцеларен план за магистрала „Русе – Велико Търново“

Експертна група изготвя парцеларен план за строителството на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ за участъка Русе – Бяла и обходен път на град  Бяла. Изработването на проекта за плана на 76-километровата отсечка е възложено на Агенция „Пътна инфраструктура“ със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Проектът засяга землища на градовете Русе и  Мартен и селата Николово, Басарбово в община Русе, селата от община Иваново - Красен, Божичен, Иваново и Тръстеник, гр. Две Могили, селата Екзарх Йосиф и Обретеник в община Борово, селата  Ценово,  Белцов,  Пиперково и  Долна Студена в община Ценово и с. Стърмен, гр. Бяла, с. Полско Косово и с. Пейчиново, община Бяла. Скоро започват и инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания.

Автомагистрала „Русе – Велико Търново“ е сред приоритетните обекти за осигуряване на транзитния трафик по Трансевропейски транспортен коридор № 9 и международен път Е85 в границите на България. Правителството я обяви за един от приоритетните обекти, защото изграждането й ще доведе освен до подобряване намеждународния и вътрешен трафик, и до обезопасяване на пътуващите и живущите по направлението.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще работи и върху изменение на проекта за изграждане на кръгово кръстовище при км 23+020 на  главен път Пловдив - Асеновград, което да улесни влизащите и излизащи от кв. Долни Воден на Асеновград. В момента главният път се уширява и реконструира основно с европейски средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  

През май министър Нанков обяви, че минималната цена за изграждането на автомагистралата Русе - Велико Търново ще е над 550 млн. лв. и възлагането на строежа може да започне до края на 2018 година, ако бъде осигурено финансирането. 

.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във