Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изготвя се анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

За да се гарантира биосигурността във фермите ще се изготви анализ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за недопускане на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков по време на среща с представители на свиневъдния сектор. В документа ще бъдат определени и критичните точки.
Всички участници са се обединили около мнението, че е необходимо да бъдат взети превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на АЧС чрез засилване на контрола върху фермите - лично стопанство (т. нар. заден двор), както и върху популацията на дивата свиня.
Браншовиците са предложили държавната помощ за хуманно отношение към свинете да се прилага и през следващия програмен период до 2027 година. Според тях е необходимо да се активизира и процесът по сключване на договори по мярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“. Те са предложили да се предвиди подпомагане за сектора и в Националния план за възстановяване и устойчивост. 
По време на срещата е бил обсъден и въпросът за отваряне на пазара в сектора към трети страни, като затова предстои да започнат съвместни действия на държавата и бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във