Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Издигат нов завод край Пловдив за 10 млн. евро

Китайска компания с партньори от Люксембург и България издига нов завод в "Тракия икономическа зона" край Пловдив. Предприятието ще сглобява малки електрически камиони. В следващите три години компанията "Сентро аутомотив груп" планира инвестиции на стойност 10 млн. евро. 

"Бихме искали този завод да се превърне в център за Централна Европа - не само за сглобяване, но и за производство на отделните части, както и за поддръжка. Това е целта ни", каза директорът на фирмата Питър Уанг след среща с икономическия министър Емил Караниколов. 

Около 150 души ще бъдат наети в новия завод. 

"Цената за сглобяването и пласирането на пазара на самите електромобили също е доста привлекателна за инвеститорите“, допълни Жилбер Жост председател на "Севик имобилити" от Люксембург – партньор на китайската компания – производител.

По думите му вече е направено проучване сред няколко български спедиторски фирми, които са проявили интерес към придобиването на такъв тип транспорт.

"Самото превозно средство не е важно – важна е технологията, която се крие зад него – приложенията, мобилната комуникация, цялостната поддръжка на камиона. В Европа всъщност ние не продаваме камиони – продаваме решения, логистична концепция“, коментира Жост.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във