Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Издаването на ваучери с отстъпка би активизирало българския пазар

И в началото на този летен сезон основни  теми и проблеми за обсъждане остават възможността за по-ниски цени на плажните принадлежности, ускореното издаване на визи и привличането на руски туристи. Заедно с това служебният министър Стела Балтова отбелязва, че е важно и това до чуждестранните туристи да достигне посланието, че България е сигурна и безопасна дестинация за екскурзия и почевка.

От бизнеса обаче подчертават и това, че е много важно да запазим българските туристи, които и през сезон 2020 бяха много активни. А издаването на ваучери с отстъпка би активизирало още българския пазар. Представителите на бизнеса предлагат това да е обвързано и с ваксинирането срещу Covid-19, както и например да се дават отстъпки на ваксинирани лица.

Работата на ЕСТИ и категоризацията на местата за настаняване също са сред обсъжданите теми. Според представителите на бранша трябва да се положат повече усилия за развитие на уикенд туризма, който в сегашната ковид ситуация може да е много полезен и заедно с това призовават за съвместни срещи с представителите на местната власт, които са важна част от диалога с бизнеса в тази посока.

Другата гореща и актуална тема за представителите на туристическия сектор е острият проблем с осигуряване на кадри и тяхното запазване. Неотварянето на много хотели в последните месеци накара много служители да потърсят друго място за прехрана - в същия сектор или в друг, а някои заминаха и за чуждестранни курорти. Привличането на хора от българската общност в чужбина пък се затруднява от ограниченията в придвижването между страните и различната степен на ваксинация в отделните държави. 

Служебният министър съобщи, че до края на месец май се очаква европейската нотификация за държавната помощ за туроператори, още една група от сектора, която силно пострада през последните месеци от кризата в бранша и по-малкото пътувания. От бизнеса повдигнат и въпросът за трудностите с обслужване на кредитите и създаването на Гаранционен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във