Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Издателите на "Прас прес" подадоха жалба в КЗК

Издателите на сатиричния вестник "Прас прес" подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу дистрибуторската компания "Национална дистрибуция". Според жалбоподателите – Чавдар Георгиев, Христо Комарницки и Иван Бакалов, компанията е злоупотребила с положението си на монополист в сферата на дистрибуцията.

"Национална дистрибуция" е монополист в бранша, като в публикации често е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски

Първият брой на "Прас-прес" излезе на 1 март, но според издателите му вестникът не е бил разпространяван по сергиите, а 10-хилядният тираж на вестника е изчезнал. Според тях "Национална дистрибуция" умишлено не е доставяла вестника в местата за разпространение. На 8 март екипът на "Прас-прес" раздаде последните 50 броя от тиража, с които разполагаше. Вторият брой излезе на 15 март, като беше разпространяван от други по-малки компании.

Ако се докаже, че "Национална дистрибуция" не е разпространила първият брой на "Прас-прес", това би означавало, че компанията е нарушила чл. 21 ал. 5 от Закона, според която"необоснования отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност е нарушение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във