Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ИЗБРАХА СКОРОСТНО ГТМ - АНГЕЛ БАЛЕВСКИ ЗА КУПУВАЧ НА БАЛКАНКАР-СРЕДЕЦ

Четири дни стигнаха на Агенцията за приватизация да избере купувач за 69.99% от капитала на Балканкар-Средец. Офертите на тримата кандидати бяха подадени на 13 април, а на 19 април вече беше ясно кой печели. Преди две седмици ГТМ-Ангел Балевски подаде супероферта за 91.1 млн. лв., което е над 4.5 пъти повече от първоначално обявената цена от 20 млн. лв. от АП. В хода на процедурата ГТМ - Ангел Балевски предостави и банкови гаранции за 160 млн. лева. Останалите две дружества, които се бореха за Балканкар-Средец, бяха „Булкари ЕАД - то предложи 61 666 600 лв., и Загора КАР ЕАД - което предложи 35 511 700 лева. Така ГТМ-Ангел Балевски изпревари съперниците си с почти двойна сума. Единственият критерий, по който бяха оценявани офертите, беше предложената цена.
ГТМ - Ангел Балевски се управлява от Борис Балев, който е и изпълнителен директор на Напредък холдинг. Избраното за купувач дружество е 100% собственост на Група технология на металите - Ангел Балевски холдинг и е създадено специално за процедурата по приватизация.
Красимир Дачев, изпълнителен директор на ГТМ - Ангел Балевски, заяви специално от Шанхай за БАНКЕРЪ, че за пръв път приватизационна сделка протича нормално и в нея има логика. Той допълни, че правителството трябва да се гордее с нея, тъй като е показало съвсем различен подход към приватизацията. Предстои сделката да бъде одобрена и от надзорния съвет на АП, а компанията да реши каква част от финансирането да бъде със собствени средства и каква част със заеми.
Най-апетитната част от сделката за приватизация за Балканкар-Средец са терените, върху които се намират производствените мощности на карния завод. Той се намира почти в центъра на София и е с големина 122 000 кв. метра. В момента един квадратен метър там струва поне 200-250 евро. Това означава, че само имотът струва близо 48 млн. лева. Спечелилата оферта обаче предлага цена, която е почти два пъти по-висока от цената на терена. В деня на обявяването на офертите Дачев заяви, офертата е толкова висока, за да бъде безапелационна и да се разбере, че ГТМ - Ангел Балевски има сериозни намерения за бъдещето на карния завод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във