Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Изборите през юли ще струват 15.75 млн. лева

Около 15 милиона и 750 хиляди лева ще струват предсрочните парламентарни избори на 11 юли - заедно с доставката на още 1500 машини за гласуване. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Машините, които са вече доставени, все още са собственост на доставчика, защото не са изплатени 43 млн. и 200 хил. лева, колкото струват устройствата. Те ще бъдат изплатени само при условие, че работата на фирмата бъде приета, уточни председателят на ЦИК.

Около 700 избирателни секции в страната трябва да бъдат с най-малко две машини за изборите на 11 юли. Тепърва ще се направят точните изчисления колко машини ще обезпечат безпроблемно гласуване. Експеримент на ЦИК доказа колко време е необходимо за това. За да могат да бъдат обективни резултатите, ще бъдат направени още два такива. "Предвидили сме още два експеримента. Единият ще бъде в неделя в Доброславци. А в началото на следващата седмица, мисля, че за понеделник създадохме организация в община Сливница, като в момента се осъществява контакт с местната власт, за да осигури помещение и да се направи този експеримент в неконтролирана среда. Когато се проведат и трите експеримента, ще направим по пълен анализ", каза Камелия Нейкова.

Би трябвало в началото на юни да е достъпна възможността за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес през интернет страницата на главна дирекция ГРАО, без да се изисква електронен подпис от избирателите, посочи още председателят на ЦИК. "Това ще улесни доста хора. Досега общинските администрации представяха такава възможност през техните страници, но се изискваше електронен подпис или трябваше да се ходи на място в общините", добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във