Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Избор на мениджъри за държавните фирми: Елате след четири месеца

Народното събрание одобри на второ четене предложението за удължаване на срока за провеждане на конкурси за избор и на независими членове в управителните органи на компаниите с над 50% държавно участие. Това е заложено в Закона за публичните предприятия. 

Срокът е 31 октомври тази година, а се оказва, че само Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е обявило конкурси за публичен избор на директори на управителните органи. Днес депутатите удължиха този срок с четири месеца, т.е. до края на февруари следващата година. 

 Одобрението на всички мениджъри трябва да стане от Агенцията за публични предприятия и контрол, повелява законът. Тази агенция се появи на мястото на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която бе закрита след като управляващите обявиха, че раздържавяването е приключил процес и държавата ще се съсредоточи върху управлението на държавната собственост.  

При обсъжданията днес от "БСП за България" предложиха срокът за провеждане на конкурсите да се удължи с една година, но това не беше прието от управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във