Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Избират с конкурс шефове на Държавната консолидационна компания

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е обявил конкурс за избор на трима представители на държавата за членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания.

Обявен е конкурс и за един независим член на борда на ДКК. След успешното приключване на процедурата, Съветът на директорите на „Държавна консолидационна компания” ЕАД ще се състои от девет члена.

Още преди месец Кирил Петков намекна, че иска да смени борда на държавната фирма. Тогава проверка на място от икономическия министър установи, че след плащания за ремонт има три неработещи, празни, но ремонтирани язовири за 4.8 млн. лева. Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с информацията, но до момента няма обявено развитие по казуса.

Общо за ремонта на над 400 язовира бяха отпуснати над 630 млн. лв. от кабинета "Борисов 3". От тях 500 млн. лв. са от държавния бюджет, а останалите над 130 млн. лв. са от Българската банка за развитие под формата на заем за Държавната консолидационна компания. 

По схемата "ин-хаус" възлагане ДКК превъзложи дейностите на друга държавна фирма - "Монтажи" ЕАД.  На свой ред "Монтажи" сключва договори с доставчици за ремонта на над 100 язовира и така средствата в крайна сметка достигат до частни фирми.

Кирил Петков разясни, че едва 7 компании са поели около 80% от дейностите по реконструкция на 416 язовира. От всички язовири на документи са завършени 10, но при проверка на 3 от тях се оказа, че стоят празни и не са пуснати в експлоатация. "С тази концентрация на фирми имаме нулева конкуренция", смята служебният икономически министър.

"Едни огромни дружества – „Автомагистрали“ и „Държавна консолидационно компания“, служат за шапки, за да се избегнат обществени поръчки", бе заключението на Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във