Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Иван Нейков: Трябват трайните решения за скъпия ток

"Това, което предлага правителството, е за преодоляване на последиците, а не за премахване на причините. Обещава се финансова подкрепа, което е правилно. Но това ще бъде ли трайна мярка, ще реши ли проблема... Няма ги трайните решения“. Това каза пред БНР социалният експерт Иван Нейков, директор на Балкански институт за социална политика и бивш министър на социалната политика.

Тези мерки дали ще успокоят пазара и хората за момента, но какво ще се случва след нова година не е ясно. Разбира се, решението е бързо сформиране на редовно правителство, което да вземе нещата в свои ръце.И също парламент, който да осигури стабилни мерки, съгласувани с Европейската комисия, и съответно промени в енергетиката на страната. За тях говорят всички и са съгласни, но когато се наложи да се действа го няма куражът.

Иван Нейков повдигна и друг е един проблем. Данните показват, че 80% от нуждите на вътрешния пазар - на бизнес и на битовия потребител, са с цена на енергията, която се определя от сделките "Ден за ден", а това е най-скъпата електроенергия. А в същото време има огромен износ на ток на пазари с по-високи цени.

„Значи има нещо вътре в системата, което води до тази тревожна динамика на цените", коментира Нейков. "Не може да имаме близо 90% ръст на износа спрямо миналата година и заедно с това да имаме огромен скок на цените за българския бизнес“.

Експертът посочи и друга тревожна тенденция - намаляване на енергията от възобновяеми източници. Разбира се, това производството е трудно да се прогнозира. Все пак вятърът и слънцето "работят" по свой план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във