Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Иван Иванов остава начело на КЕВР

Парламентът отхвърли предложението на БСП за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от председателския пост в Комисията за енергийно и водно регулиране. Иванов беше подкрепен от парламентарните групи на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". 

Социалистите поискаха отстраняването на шефа на енергийния регулатор, тъй като според тях той не изпълнява разпоредбите на Закона за енергетиката, отказвайки да провери сделката между "ЧЕЗ Груп" и "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Дебата откри червеният депутат Жельо Бойчев, според когото сделката с ЧЕЗ ще бъде атестат за българските регулатори. Бойчев се обърна лично към Иван Иванов, който присъстваше в пленарната зала, призовавайки го комисията, която ръководи, да мери с еднакъв аршин и да спазва законите, защото така се дава сигнал към българските граждани, българското общество и към инвеститорите. "Продължаваме да твърдим, че КЕВР има достатъчно правомощия спрямо закона, за да се самосезира и да изиска информацията за сделката с ЧЕЗ. По никакъв начин ние не приемаме твърденията на комисията, че няма право и основание да се намеси при разпореждането с активите на електроразпределителните дружества", отбеляза Бойчев. По думите му  може да станем свидетели как трето лице става собственик на енергийно дружество, без регулаторът да има роля в този процес. 

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров подкрепи с "две ръце" отстраняването на Иванов, но поиска по-кардинални решения - подмяната на целия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране и затягане на отчетността й пред парламента. "Ще върна лентата, за да припомня как лично аз поне три пъти съм искал оставката на същия този председател на КЕВР. До какво обаче ще доведе това? Ще промени ли решенията на комисията? Не, тя ще продължи да защитава монополите в енергетиката и най-вече чуждите монополи", коментира Сидеров. Според него комисията е извън всякакъв контрол. "Няма друг такъв орган в държавата", отбеляза той. Атакистът обяви, че ще внесе съответните текстове в парламента, след като е сигурен, че има подкрепата на всички парламентарни групи, и завърши с думите: "КЕВР трябва да може да казва "не" на монополите."

ГЕРБ обвини БСП, че оказва политически натиск върху енергийния регулатор. Делян Добрев обясни, че "червените" писмено са поискали от Иван Иванов да не дава съгласие за разпореждане с имуществото на ЧЕЗ. А и в момента КЕВР не проверявала сделката с "Инерком", защото в закона не са записани критериите, по които да се произнася. Добрев призова опозицията да напише и внесе критериите и тогава да иска решение от комисията. 

"Прехвърлянето на акции не означава разпореждане с имущество. Това, че искаме да се спазва законът, не означава натиск. Нашите мотиви за отстраняването на председателя на КЕВР са, че той ясно заяви от тази трибуна, че няма да спази закона", отвърна социалистът Драгомир Стойнев.

От ДПС също се противопоставиха на отстраняването на Иванов. Догановата партия упрекна ГЕРБ, БСП и Патриотите, че са създали хаос в Закона за енергетиката чрез т.нар. поправка за ЧЕЗ. "Законът е недоразумение и всички вкупом съгрешихте. Иван Иванов ни каза да създадем закони, които могат да спазват. Не може да прехвърляте на КЕВР отговорност да се произнася за сделки по прехвърляне на акции. Това е несериозно", бе позицията на Рамадан Аталай. Той подчерта, че държавата не може да се намесва в сделка между два частни субекта и че всяка такава намеса, и то с приемане на законопроект със задна дата, дава правно основание на двата субекта да отидат в съда и да търсят своите претенции."

Думата взе и председателката на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че натиск върху енергийния регулатор не е оказван от социалистите, а от едрия бизнес, след като EVN, "Енерго Про", ЧЕЗ и работодателските организации с писмо до парламента са подкрепили Иван Иванов. "Големите в бранша застават зад КЕВР - фирмите, които дават заявките си в КЕВР, а тя ги одобрява. Не си посипвайте главата с пепел, че този закон е лош. Той е приет от всички и трябва да се изпълнява. Ако критериите не са ясни, комисията има правомощия да направи подзаконов нормативен акт", каза още Нинова. Според нея бизнесът, който печели от решенията на КЕВР, е оказал натиск и върху депутатите със становището си за Иванов.

Делян Добрев я репликира с цитат от писмото на работодателите, в което се казва, че БСП изпълнява "тесни и лични поличитески амбиции". "Дори Европейската комисия похвали българския парламент, че създаде такъв независим регулатор. Вие искате да го съсипете и това е прецедент. През 2015 г. оставихте енергетиката рухнала. От страх да не се върне онова време тези енергийни предприятия излязоха с подкрепа, която не е лично към Иван Иванов, а към независимостта в България", посочи Добрев.

БСП му отвърна, че е прецедент регулатор да не спазва закона. Последваха размяна на още реплики и нападки, но в крайна сметка с 63 гласа "за" срещу 125 "против" парламентът остави Иванов начело на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В кулоарите на Народното събрание председателят на регулатора отбеляза, че комисията е "изляза с повече доверие", отколкото преди три години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във