Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Иван Данов - министърът на пожеланията

Мълчаливото до този момент и откъм обществени изяви, и откъм дейности Министерство на инвестиционното проектиране, ръководено от арх. Иван Данов, започна да се прославя с, меко казано, екзотични идеи. Наскоро стана ясно, че в стремежа си да обгрижи строителния бизнес (или може би само част от него?!) потайният инак министър имал намерение да създаде ново държавно строително предприятие. То щяло да работи за това, нашите строители да се върнат на чуждестранните пазари.


Данов смятал, че новото държавно дружество можело да стане лицето на българските строителни компании при търгове в арабския свят. Дори може да му се даде право да издава държавни гаранции. За това предложение министърът узрял, когато установил, че много често именно високите гаранции ставали пречка за участието на нашите фирми в търгове зад граница. Може би на аргумента, че институциите в арабските страни предпочитат да работят с държавни компании, трябва да се обърне внимание. Но тъй като у нас отдавна е известно, че зад всяко добро намерение е скрит и конкретен - и далеч не случаен, адресат, няма как да не си зададем въпроса кой и как ще пише правилата за ползване на тези държавни гаранции...?!


Като оставим подозренията от този характер, няма как да не възникне и въпросът откъде ще бъдат набавени средствата за тях и как точно ще бъде формиран капиталът на новото държавно дружество, при положение че те не са изрично предвидени в одобрения от правителството бюджет. Данов очевидно е успял да убеди Министерския съвет, че заслужава доверието да изхарчи допълнително близо 10 млн. лв. над предоставения му бюджет за административни харчове в размер на 25 млн. лв., и то без изрично описание за какво да бъдат похарчени.


Не е второстепенен и въпросът кому е нужно да се прави такова ново дружество, при положение че и в момента съществуват две държавни строителни компании, които от години потъват от дълг в дълг. Става дума за акционерното дружество Монтажи, от което държавата се опитва да се отърве отдавна, но и четирите опита то да бъде приватизирано пропаднаха, и за Строителство и възстановяване (бившето ГУСВ), за което се знае, че е в реален фалит - над 16 млн. лв. дългове.


Може би ентусиазмът на министър Данов се опира на намерението на вицепремиера Даниела Бобева, която отчете задлъжнялост на държавните дружества за над 9 млрд. лв., но пак изказа мнение, че те могат да бъдат стабилизирани, ако се работи по точни правила.


Министърът на инвестиционното проектиране има намерение през следващата година да създаде и фонд, чрез който да се финансират предпроектните проучвания за социалнозначими проекти от рода на язовири, болници, училища, различни други обществени сгради. На този етап се знае, че той все още търси финансовата подкрепа от колегата си Чобанов, но разчита и на средства от оперативната програма Региони в растеж.


Следващата идея на министъра е да облекчи издаването на Акт 16 за масовите жилища. По този начин ще бъде прекратена практиката узаконяването на всякакъв вид строителство да става по едни и същи правила, независимо дали става дума за барака, или за атомна централа. Данов смята да претвори идеята си в нов закон за строителството, изготвен по германски модел.


Откакто е встъпил в длъжност, министърът все повтаря, че строителният бранш у нас бил неглижиран и това била причината в момента той да е неконкурентоспособен. Като се тръгне от липсата на подготвени кадри и се стигне до производството на строителни материали. Сред най-сериозните проблеми в сектора министър Данов изтъква сложната процедура за проектиране, която в някои случаи струва повече, отколкото изграждането на самия обект. Това, според него, е една от причините инвеститорите да заобикалят България, въпреки че данъчните условия у нас са най-благоприятни. За сметка на това сроковете в разрешителните режими по Закона за устройство на териториите гони мераклиите да инвестират у нас. В тази връзка подопечното му ведомство вече подготвяло пълната подмяна на Закона за устройство на територията. Само че и тази идея едва ли скоро ще бъде реализирана, тъй като съвсем нов закон означава сериозни поправки в още 84 закона, с които той кореспондира.


На практика обаче до този момент всичко, което се прави в това министерство, е на етап идеи, въпреки че щатните длъжности в него се запълват с подобаваща скорост. А устройственият му правилник е повече от любопитно четиво. Оказва се на гърба на специализираната администрация от 70 души, която би трябвало да върши работата, е предвидено да бъдат качени 36 души обща администрация, от които пък девет ще се занимават с... пиари, а още осем (!) души ще попълват политическия кабинет.


И тъй като до този момент всичко в това ведомство беше с пожелателен характер, вероятно това беше причината преди седмица премиерът Пламен Орешарски все пак да възложи на колегата си и някаква по-конкретна работа. Стана ясно, че Данов вече ще отговаря за проверка на всички големи търговски центрове в страната - молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора. Причината беше инцидентът в Латвия, когато заради срутването на покрива на търговски център в Рига бе отнет животът на десетки хора, а правителството подаде оставка.


Сега Дирекцията за национален строителен контрол у нас ще обследва проектите за строежа на моловете, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите. Резултатите от тези проверки трябва да бъдат готови до следващата седмица.


Дано поне от тази работа да има някакъв конкретен резултат, за да остане надеждата, че може и да дойде ред идеите на министъра да бъдат реализирани някой ден...

Facebook logo
Бъдете с нас и във