Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЮРЕКО ПОЛУЧАВА ДЗИ?

СЪДБАТА НА ДЪРЖАВНИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛ Е ЯСНА ДО КРАЯ НА МАЙ


Юреко поема управлението на ДЗИ. Такава е последната нагласа на управляващите, а целта е държавният застраховател да получи модерен мениджмънт, който да внедри нови продукти и услуги и да подобри чувствително резултатите на дружеството. Едва тогава работещата вече по европейски стандарти компания ще бъде предложена за продан на далеч по-смислена цена. Това решение, както се твърди сред движещите приватизационната процедура, щяло силно да засегне интересите на един бивш вицепремиер, който активно лобирал за сегашния единствен кандидат-купувач Ти Би Ай. Какво да се прави - понякога преди избори и управляващите помъдряват. Споменатият сценарий обаче е силно зависим от решенията на Комисията за защита на конкуренцията, която следващата седмица - на 10 май, се очаква най-сетне да се произнесе дали продажбата на ДЗИ на Ти Би Ай ще доведе до концентрация на пазарен дял в застраховането. Казусът трябваше да бъде преодолян още на 5 април, но тогава антимонополната институция не взе решение, поиска нови документи по случая и си даде отсрочка. Междувременно, както информира в.БАНКЕРЪ, още в края на миналата седмица (27 април) делегация от мениджъри и експерти на Юреко, водена лично от един от президентите на компанията - Ернст Янсен, посети България. Визитата, както се твърди, е била по покана на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Левон Хампарцумян. На срещата е било обсъждано предложението на Юреко да поеме мениджмънта на ДЗИ през следващите две години, а след това да купи държавния ни застраховател или да съдейства за успешната му продажба. Твърди се дори, че чуждестранните експерти са се ангажирали с продажна цена на ДЗИ, значително по-висока от сега договаряната с единствения кандидат - Ти Би Ай. Запознати с офертата на международната застрахователна група твърдят, че мениджърите й са обещали и значителни инвестиции през периода, докато управляват държавната компания. Всички тези предложения сериозно накланяли везните в полза на Юреко.
Освен с шефа на приватизционното ведомство чуждестранните застрахователни мениджъри са се срещали и със заместник финансовия министър Пламен Орешарски, пред който са представили новия си контракт за мениджмънт, който предлагат за ДЗИ.
На фона на тези процеси преговорите между работната група към АП и единствения кандидат-купувач за ДЗИ - консорциум между Ти Би Ай и работническо-мениджърското дружество ДЗИ 2000, продължават. Дебатите са главно по цената и юридическата рамка на приватизационния договор.
Ако е вярно, че решението мениджмънтът на ДЗИ да бъде поверен на Юреко е взето на най-високо равнище, повече от сигурно е, че сега всичко е в ръцете на КЗК. В случай че комисията на Николай Павлов даде зелена светлина за продажбата на ДЗИ на Ти Би Ай, единственото, което може да направи държавата, е да поиска доста по-висока цена за своя пакет акции. А може би това е и целта на задкулисните срещи и договорки с Юреко. Кой кого надлъга ще стане ясно до май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във