Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЮРЕКО ПОЕМА КОНТРОЛА НАД ИНТЕРАМЕРИКЪН

Мултинационалната застрахователна група Юреко (Eureko) обяви на 29 май, че ще похарчи 1.37 млрд. евро, за да придобие контрол над най-големия гръцки животозастраховател Интерамерикън (Interamerican). Ръководството на Юреко се е съгласило да плати 977.4 млн. евро за 54-процентния дял на бившия мажоритарен акционер в Интерамерикън - гръцкия бизнесмен Димитрис Контоминас. Тази цена съдържа и 22% премия над борсовите котировки на акциите на гръцкия застраховател при приключването на търговията на 28 май.
Юреко държеше 25% от Интерамерикън още преди тази сделка. Европейците планират да направят публична оферта за останалия дял от 20.62% от гръцката компания срещу 20.74 евро за акция или общо за 388 млн. евро. така общата цена на операцията ще се оформи на 1.37 млрд. евро.
Застрахователната група Юреко е създадена през 1992 г. от холандската Achmea, английската Friends Provident, датската Topdanmark и LF Group - Швеция. През ноември 1993 г. към тях се присъединява португалската финансова групировка BPC Group, а през октомври 1996 г.- немската Gothaer (сега Parion). През септември 1998 г. към холдинга се присъединява и Swiss Mobiliar, а през март 2000 г. в паневропейската структура се включва френската застрахователна компания MAAF Assurances.
Оттогава групировката непрекъснато купува и търси подходящи обекти за поглъщане и постепенно се превръща в един от най-големите европейски застрахователни компании.
В момента Юреко има дялове в застрахователни компании от 17 европейски страни. В Източна Европа холдингът има бизнес в Словакия и Полша. През 1997 г. той закупи 80% от словашкия Юнион (Union), а в края на 1999 г. купува и 30% от полската Пи Зет Ю (PZU). Цената на тази придобивка е 669 млн. евро.
В началото на годината мениджърите на Юреко влязоха в остър конфликт с представители на полското финансово министерство по повод на управлението на Пи Зет Ю. След намесата на международни финансови институции спорът между двете страни се реши в полза на мултинационалната застрахователна група. Стигна се дори до уволнението на полския финансов министър в резултата на цялата разправия международната застрахователна група увеличи дела си в полската компания до 51 процента.
Миналата година Юреко купи 90% от акциите на Форин Колониъл (Foreign Colonial) - инвестиционен фонд от Великобритания, за 666.8 евро. Поглъщането на Интерамерикън обаче е най-голямата до момента сделка на общоевропейската групировка, която планира да стане публична компания до средата на 2002 година. Гръцкият застраховател също притежава взаимен фонд, който управлява активи на стойност 2.41 млрд. евро.
Главният изпълнителен директор на Юреко Жоао Талони сподели: Сделката е успех за Юреко, защото представлява важна стъпка към осъществяване на целта ни да изградим общоевропейска публична институция, чиито основни дейности са застраховането и управлението на активи.
Димитрис Контоминас ще запази поста си на управител на Интерамерикън и ще стане член на борда на Юреко. Освен това се очаква той да купи и нови акции от Юреко за 615 млн. евро в брой.
През миналата година Юреко бе сред основните кандидати за участие в приватизационната процедура за българския застрахователен мастодонт ДЗИ. В последният момент обаче се оказа, че мениджърите на застрахователната група не са подали оферта. Те обаче предложиха на българското правителство да поемат мениджмънта на ДЗИ за две година за този период да превърнат българската компания в конкурентоспособен участник на европейския застрахователен пазар. Съдбата на ДЗИ все още не е решена и съответно тази оферта все още не е отхвърлена. Чуждестранните мениджъри заявиха, че дори и да не им бъде възложено управлението на ДЗИ, те няма да се откажат да инвестират у нас: или ще купят друга действаща застрахователна компания, или ще учредят нова.
В началото на тази седмица стана ясно, че Юреко е приключил 2000 г. с консолидирана чиста печалба от 521 млн. евро. Според окончателните данни, мултинационалната застрахователна група отбелязва прираст в дейността си сравнение с 1999 г. с над 112 процента. Премиите на групата от животозастраховането са 2.933 млрд. евро, а от общо застраховане възлизат на 3.793 млрд. евро.
Финансовите показатели на Юреко му отреждат 16-о място сред европейските застрахователи, но амбициите на неговите шефове са да влязат в топ десет. Нищо чудно това да стане още тази година, след като застрахователната група поеме и управлението на гръцката Интерамерикън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във