Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЮРЕКО ПАК ЩЕ СЕ ПРОБВА НА НАШИЯ ПАЗАР

В най-скоро време Българско пенсионноосигурително дружество може да смени мажоритарня си собственик, който сега е Българска холдингова компания (БХК). Водим преговори с няколко потенциални купувачи за продажбата на дела си, заяви за БАНКЕРЪ председателят на надзорния съвет на БХК Харламби Анчев. В момента в пенсионното дружество се извършва дю дилиджънс. За одита е наета международната компания Делойт и Туш (Deloitte Touche), а поръчител на счетоводно-правната експертиза, според достоверни източници, е финансовата група Юреко.
У нас Юреко е известна най-вече със заявеното си намерение да участва в наддаването за ДЗИ. В началото на тази година обаче нейните представители се оттеглиха от приватизационната процедура заради лошото финансово състояние на ДЗИ. От Юреко предложиха на предишното правителство да поемат мениджмънта на държавния застраховател за срок от две години и да го превърне в конкурентоспособен играч на местния пазар, като вложи в него около 2.5 млн. щ. долара. И едва след като ДЗИ бъде финансово стабилизиран, държавата да го предложи за продан, се посочваше в офертата на финансовата група.
Независими финансови експерти са на мнение, че след като преговорите с единствения кандидат-купувач за държавния застраховател - Ти Би Ай, влязоха в задънена улица, най-добрият вариант за бъдещето му е този, който предлага Юреко.
Твърди се, че на опашка за Българско пенсионноосигурително дружество (БПОД) са се наредили още няколко сериозни инвеститора, сред които БНП-Париба (BNP-Paribas), японската банка Токуда (Tokuda), два английски пенсионна фонда и др.
Преди два месеца Българска холдингова компания държеше 50% в пенсионното дружество. На последното му общо събрание обаче бе решено неговият капитал да бъде увеличен от 3 на 6 млн. лева. Новата емисия бе записана само на БХК и ДЗИ, който пък притежаваше 40% от БПОД. Само че Софийският градски съд отказа да впише в търговския регистър дела на държавния застраховател под предлог, че е в процедура на раздържавяване и няма разрешение от Агенцията за приватизация да придобива нови акции. Така че днес капиталът на БПОД е 4.5 млн. лв., като БХК държи 66.7%, ДЗИ - 26.7%, а останалите 6.6% са собственост на няколко дребни акционери.
ДЗИ своевременно оспори решението на съда, но едва през септември ще се разбере дали жалбата му ще бъде удовлетворена. Независимо от това кандидатите за пенсионното дружество ще могат да придобият мажоритарен пакет от акциите му, тъй като и малките собственици са обявили желанието си да продадат своите книжа.
БПОД е сред най-големите пенсионни компании у нас. По последни данни нетните й активи са над 10 млн. лв., а общият брой на осигурените в трите й фонда е на 150 000 души. Това обяснява интереса и на Юреко, и на останалите кандидати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във