Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЮПИТЕР Е ОКОНЧАТЕЛНО И НАПЪЛНО РЕАБИЛИТИРАНА

Везните на Темида окончателно се наклониха в полза на застрахователна компания Юпитер и тя се върна в застрахователната орбита, където всъщност й е мястото. Последната съдебна инстанция - петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), реши, че отнемането на лиценза на Юпитер през 1999 г. е неправомерно. Според запознати магистратите са констатирали три сериозни процесуални нарушения, извършени от Националния съвет по застраховане (НСЗ) при отнемането на разрешителното на застрахователното дружество, което е довело и тяхното категорично решение - невинен.


Проблемите на Юпитер започнаха още в края на февруари миналата година, когато Дирекцията за застрахователен надзор (ДЗН) констатира няколко нарушения в компанията. Наложеното наказание тогава беше глоба. Няколко месеца по-късно (през август) Дирекцията за застрахователен надзор отново провери дружеството, но този път не откри сериозни нарушения. Въпреки това надзорната дирекция поиска отнемането на лиценза, основавайки се на нарушенията, установени при предишната проверка. Много странно решение, най-малкото защото към този момент нарушенията са отстранени, а освен това за тях компанията вече е била санкционирана. Така или иначе, на 2 септември 1999 г. Националния съвет по застраховане (НСЗ) отне лиценза на застрахователното дружество. Юпитер оспори наказанието пред ВАС, който спря изпълнението на решението на НСЗ и взе съдбата на звездния застраховател в свои ръце. Освен това застрахователите получиха правото да работят до окончателното решение на висшите магистрати. Твърди се, че пръст в отнемането на лиценза има конкурентна компания, която не можела да понесе бързата пазарна инвазия на Юпитер. Говори се и за личностни конфликти между мениджърите на компанията и високопоставени държавни служители, което също е допринесло за налагане на наказанието. Подобни твърдения се подхранват от факта, че за сходни нарушения, като тези на Юпитер, други компании отнесоха само глоби, а някои изобщо не бяха наказани. Междувременно, докато траеха съдебните изпитания на компанията, застрахователният закон бе променен и повечето от обвиненията към нея отпаднаха, а с това изчезнаха и основанията за отнемането на лиценза й. Така се стигна и до оправдаването на Юпитер. Не се знае дали застрахователната компания няма да заведе иск срещу ДЗН за огромни материални щети, пропуснати финансови ползи и тежки морални последствия за името и търговската марка Юпитер. За сведение на данъкоплатците, ако компанията заведе такъв иск и спечели делото, плащането ще бъде за тяхна сметка.


Въпреки че застрахователното дружество работи близо 13 месеца с неизяснен статут, през миналата година то успя да реализира премиен приход в размер на 11.161 млн. лв., което му отреди осмо място между конкурентите. За първите девет месеца на тази година пък приходите на звездния застраховател са над 7 млн. лв., което отново го нарежда сред водещите компании в бранша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във