Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Южнокорейска компания може да инвестира над 1,5 млрд. евро у нас

Една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, като тази инвестиция е за над 1,5 милиарда евро. Това заяви в Сеул министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с потенциалните инвестиции у нас от страна на Южна Корея. Караниколов е във водената делегация от премиера Бойко Борисов, който е на официално посещение в азиатската държава.

"Проучването за инвестиции на „Хюндай“ в България не е свързано с „Фолксваген“. „Фолксваген“ търси къде да реализира завод за производство на бензинови и дизелови двигатели, докато намеренията за инвестиционен проект от Република Корея в батерии за електрически автомобили, не са свързани с „Хюндай“. Говорим за батерии за електрически автомобили. Те могат да бъдат за редица компании“, заяви министърът на икономиката и подчерта, че когато става дума за инвестиции, транспортната инфраструктура е от изключително значение. 

В Центъра на „Хюндай“ българската делегация представи идеите си за стратегическо партньорство. "Отзивът от тяхна страна е да се свържем с европейската им централа, а това ще стане веднага щом се върнем в София“, акцентира Караниколов. 

Разговорите, които се водят от българска и корейска страна са в посока на инвестиции за електрически, автономни автомобили, за възможността за създаване на Център за изпитване на автономни автомобили в България, както и за части за електрическите коли, така и за батерии. „Трябва те да дойдат в България и да направим анализ какво може да се реализира на територията на страната ни като стратегическо партньорство“, добави Караниколов. 

„Най-важното за нас е да презентираме България като добра дестинация за бъдеща тяхна инвестиция“, посочи Караниколов. Той се спря на положителния имидж страната ни в икономически аспект, посочвайки повишаването на кредитния рейтинг на България, износът, икономическият растеж и финансовата стабилност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във