Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Южният газов коридор е добра новина за Югоизточна Европа

"Южният газов коридор е добра новина за Югоизточна Европа и за диверсифициране на източниците на природен газ за региона. Трансадриатическият тръбопровод беше компромисно решение, по-малък от първоначално планирания. Имаме алтернативни количества газ от Азербайджан, макар и не в предварително уговорените количества, а договорът зависи от все още бавещия се интерконектор Гърция - България“. Това коментира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

По думите му „Газпром“ чрез „Турски поток“ и евентуалното пускане в експлоатация на „Северен поток“ 2 ще засили силно позициите си на европейския пазар, като намали конкурентостта на всякакви алтернативни източници. 

Трансадриатическия газопровод е последният елемент от Южния газов коридор, по който ще се пренася азербайджански газ до Европа. Той преминава през Грузия, Турция, Гърция и Албания и стига до Италия.

Чрез интерконектора с Гърция, България си осигурява достъп до природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници през терминала в Александруполис. 

Газопроводът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България)  ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на град Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на град Стара Загора.

Интерконекторът е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във