Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Южна Корея вече използва цифрови шофьорски книжки

Само тази седмица Южна Корея обяви множество интеграции на блокчейн технологии

Един милион южнокорейци се отказаха от шофьорските си книжки в полза на цифрова алтернатива, захранвана от блокчейн, която се свързва с приложението за смартфони PASS. Това представлява повече от 3% от цялото население шофьори в Южна Корея, посочва специализираното издание Cointelegraph. По данни за 2019 г. са регистрирани 32,6 милиона шофьори.

Това е първата разрешена цифрова идентификационна карта, която се използва в цяла Южна Корея, получила одобрение от Министерство на науката и информационни и комуникационни технологии през септември 2019 г.

Проектът стартира през май от южнокорейскатата полиция в партньорство с Корейската служба за движение по пътищата и три основни доставчици на далекосъобщителни услуги в страната: SK, KT и LG U +.

За миналия месец 27 центъра за тестване на шофьорски книжки в Южна Корея вече използват приложението PASS за подновяване и преиздаване на цифрови шофьорски книжки. Законно признатият документ за самоличност може да се използва за идентификация и доказателство за възрастта например в търговските обекти, продаващи цигари и алкохол.

Потребителите показват цифровата си книжка чрез баркод или QR код в приложението. За некорейските жители има дори английска версия на шофьорските си документи.

Други отрасли, включително тези, които се занимават с коли под наем и услуги за споделено пътуване, също изследват възможността да използват тези идентификационни номера като заместител на проверките лице в лице.

Южна Корея е про блокчейн...

Само тази седмица Южна Корея обяви множество интеграции на блокчейн технологиите. Например платежната програма на града Съннам ще бъде разширена чрез издаване на нови цифрови ваучери за подаръци. На плажовете в Бусан пък ще може да се плаща за услуги с Bitcoin (BTC) и Ethereum (ETH).

Една от най-големите банки в Южна Корея KEB Hana Bank си партнира с Corporation Expressway Corporation за въвеждане на система за пътни такси, базирана на блокчейн технологията, за всички магистрали в страната.

Южна Корея не е единствената страна, която гледа на прехода от съществуващите лицензи към цифровите им формати чрез блокчейн. Припомняме, че в края на 2018 г. австралийското правителство обяви изпитание на цифрови лицензи, основани с Еthereum, които могат да заменят физическите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във