Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Южна Корея с интерес към българските вина, етерични масла и млечни продукти

Български продукти сред които вина, етерични масла и млечни продукти  са с изключителен потенциал да бъдат изнасяни за корейския пазар. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов, който е  на работно посещение в Сеул, с председателя на Корейската асоциация на компаниите-вносители /КOIMA/  Хонг Кванг-хи. В KOIMA членуват над 8000 южнокорейски бизнес компании-вносители и е създадена през 1970 г. Това е единствената бизнес организация в Република Корея, която има за цел да подпомага вноса от чужбина и играе много важна роля в насърчаването на търговията на страната.

Корейски компании са проявили интерес и към други висококачествени български продукти, които предстои да бъдат договорени. На срещите си с представителите на корейския бизнес икономическият ни министър изтъкна предимствата на страната ни, като атрактивна дестинация за инвестиции. Караниколов подчерта, че целта е разширяване на пазарното присъствие, подобряване на условията за достъп до чужди пазари и привличане на чуждестранни инвестиции. „Подкрепяме експортно ориентирани сектори с висока добавена стойност и висок потенциал за внедряване на иновации в производството“, посочи той.

По време на официалната си визита Караниколов се срещна още и със  заместник-министъра на търговията, индустрията и енергетиката на  Ким Йонг -рае. Пред него икономическият министър подчерта, че Южна Корея е приоритетен икономически партньор в Азия и усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни. Ким Йонг -рае изтъкна, че акцентирането на развойна дейност и сектори за високи технологии е ниша, която ще дава  цялостен облик на България като страна залагаща на технологиите и дейности носещи висока добавена стойност.

За периода между януари и май тази година българският износ за Република Корея се увеличава с близо 25% спрямо същия период на миналата година и достига 54.8 млн. лева. През миналата година стокообменът между двете страни е на стойност 286.6 млн. щ., отбелязвайки 47.6% увеличение спрямо 2017-а, в това число 106.3 млн. щ. д. износ от България (увеличение от близо 59.4%) и 180.3 млн. щ.д. внос от Корея (увеличение от 41.4%). Водещите стоки по износа през миналата година са: царевица (25.8 млн. щ.д.); табла, пана, конзоли,  пултове, шкафове и други подобни (11.7 млн. щ.д.); ламарини, листове и ленти от мед (10.3 млн. щ.д.); интегрални схеми и електронни микрокомплекти (5.3 млн. щ.д.); ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни, приготвени или консервирани (4.4 млн. щ.д.); конвертори, леярски кофи, кокили и машини за отливане (4.4 млн. щ.д.) и други.

Водещите стоки по вноса са: полиацетали, други полиетери и епоксидни смоли в първични форми (36.02 млн. щ.д.); части и принадлежности, предназначени изключително или главно за машините  и апаратите (26.96 млн. щ.д.); необработено олово (11.6 млн. щ.д.); синтетични щапелни влакна (9.01 млн. щ.д.); електрически акумулатори (8.1 млн. щ.д.); пневматични гуми от каучук (7.1 млн. щ.д.) и други.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във