Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Южен поток" ще донесе на България 3 млрд. евро

Реализацията на българската част на газопровода "Южен поток" ще донесе 3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в страната. Това заяви изпълнителният директор на „Южен поток България“ Игор Елкин по време на кръглата маса „Проектът „Южен поток“ - ползите за България и Европа“, предаде БТА.

При реализацията на газопровода в бюджета на България ще влизат още данъчни отчисления и транзитни плащания, допълни още той в своя доклад за ползите от проекта.

Прогнозите на Елкин са, че за строителството и експлоатацията на „Южен поток“ ще бъдат разкрити пет хиляди работни места. Според него реализацията на "Южен поток" ще подобри социалната инфраструктура, ще бъдат привлечени местни компании, ще се инвестира в обучение на висококвалифициран персонал.

От компанията съобщиха и какви са най-често задаваните въпроси, свързани с „Южен поток“, в информационния център във Варна. Посетителите най-често се интересуват за маршрута, но задават въпроси и за възможностите за работа, обясни Нина Мирчева, говорител на компанията.

От  South Stream Transport, натоварена с изграждането на морската част на газопровода обясниха, че ще приложат нова технология за строителството, която е с минимален ефект върху околната среда – тръбите ще бъдат под земята и ще достигат компресорните станции по микротунели и траншеи.

Нивото на шума ще нарушава не компресорната станция, а трафикът на строителната техника, който, разбира се, приключва с изграждането на обекта, гарантираха още от компанията при представяне на проекта в края на миналата година. Модерната техника в станцията обаче гарантира нормални нива на шума.

На този етап строителството на „Южен поток“ върви по план и няма забавяне, обясниха още от „Южен поток България“ по време на кръглата маса днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във