Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Южен поток" може и да възкръсне

,Руската компания "Газпром" и австрийската ОMV водят разговори за възобновяването на проекта "Южен поток", съобщи през седмицата австрийският вестник  Der Standard, позовавайки се на свои източници. Според изданието по време на икономическия форум, провел се в Санкт Петербург преди десетина дни, австрийският канцлер Кристиан Керн и президентът Владимир Путин са обсъдили не само двустранните икономически отношения, но и проекти в областта на газовата сфера. Засега обаче и двете страни се въздържат от конкретен коментар и се ограничават само до възможно сътрудничество за "развитието на транспортната инфраструктура, необходима за газови доставки към Централна и Югоизточна Европа". 

Подобна тайнственост не е изненадваща. Все пак тези намерения имат не само икономически измерения, но и геополитически. Реализирането на "Южен поток" на българска територия бе спряно под натиска на Европейския съюз през 2014-а. САЩ натиснаха сериозно за неговото прекратяване, след като Русия анексира Крим. Затова преди уточняването на всички детайли едва ли OMV и "Газпром" ще обявят някакви подробности. 

Инак основният печеливш от реанимирането на газовата тръба, според  Der Standard, ще е Австрия, понеже ще се затвърди като газов разпределителен център на Европа чрез хъба си в Баумгартен. Изданието изтъква също така, че Виена ще настоява за изграждането на тръба с капацитет около 16 млрд. куб. м природен газ годишно, като синьото гориво ще преминава през газовите системи на България, Сърбия и Унгария и ще достига до Австрия. 

Документално "Южен поток" бе в много напреднала фаза, а и съвместната проектна компания "Южен поток - България" продължава да функционира. По време на посещението си през седмицата в Анкара Бойко Борисов пък не скри, че след изграждането на "Турски поток" ще спре транзита на руски природен газ през Украйна и България за Турция. Така българската газопреносна мрежа ще стане излишна. Борисов обаче бе категоричен, че страната ни няма да допусне това и за целта се водят преговори с Русия. Същевременно той призова да се направи опит за пренос на малки количества природен газ от Азербайджан към България през Турция по изградената вече реверсивна връзка Кулата/Сидирокастро.

"Можем да опитаме с 200-300 до 500 млн. куб. метра", каза премиерът и за пореден път настоя за бързо изграждане на интерконектор между България и Турция, по който ще може да се пренася газ и в обратна посока към България. Според него така в нашата газова мрежа може да постъпват както договорените 1 млрд. куб. м. азерски природен газ, така и 15.7 млрд. куб. м. от Русия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във