Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Югозападният регион получава 1 млрд. лева за градско развитие

Благоевград

Над 1 млрд. лв. се очаква да бъдат  инвестирани  в  населените места от  Югозападния регион за планиране чрез интегрирани териториални инвестиции за периода 2021-2027 г.  Това съобщи зам.-регионалният министър Деница Николова по време на първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен регион, което се проведе онлайн.

Средствата ще бъдат разпределени по следния начин -  почти 620 млн. лв. от тях са прогнозните средства, които ще се отпускат за интегрирани териториални инвестиции, финансирани от еврофондовете, а над 420 млн.лв. са индикативните средства за проекти в областта на градско развитие към центровете за растеж в региона - София и Благоевград от Оперативна програма "Развитие на регионите". До 30 на сто от този ресурс ще бъде насочен за изпълнение на съвместни проекти на двата центъра със съседните общини.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов беше избран за председател на Регионалния съвет за развитие на региона, а за заместник-председател бе гласуван кметът на община Сливница Васко Стоилков.

 „Даваме шанс съветът да има пряко участие в инвестиционния процес чрез инициирането на решения за намаляване на дисбалансите и насочване на инвестиции, които носят добавена стойност за икономиката“, коментира зам.-министър Николова.

„За  региона ключов е потенциалът на  София. Столицата, която е с най-високи икономически показатели и стандарти, може да допринесе за развитие на населените места, за които на този етап се отчитат вътрешнорегионални различия. За целта са създадени възможности за партньорства и реализация на общи проекти“, каза още Николова.

В новия програмен период предвидените евросредства ще се инвестират целево и комбинирано на базата на интегрираните териториални инвестиции. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във