Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ю БИ ЕС УОРБЪРГ Е ЗАГРИЖЕН ЗА ТУРСКИТЕ ФИНАНСИ

Инвестиционната банка Ю Би Ес Уорбърг (UBS Warburg) следи със загриженост състоянието на турската финансова система, въпреки че като цяло оценява макроикономическо положение в момента като по-стабилно в сравнение с кризисния период от миналия ноември.
В доклада си банкерите оценяват заложените в бюджета за 2001 г. 27.5% средна годишна доходност от държавните облигации и 4.5% ръст на БВП като твърде оптимистични. Те очакват доходността от ДЦК да се запази над 35% през цялата година, а годишният растеж на БВП да е под 1 процент.
Има опасения, че приходите от приватизация през 2001 г. ще бъдат по-ниски от очакванията на правителството. Ключовият обект, от който държавата предлага дял за продажба, е телекомуникационната компания Turk Telekom. Но нещата все още не са изчистени законово и пред перспективата да се сблъскат със съдебни дела, инвеститорите по-скоро ще се откажат от участие в търга.
В известна степен загриженост будят и намеренията на турския кабинет да разшири от началото на юли препоръчителния диапазон за движение на турската лира. В периода юли-декември 2001 г. лирата ще се обезценява с 0.85% месечно към валутната кошница от евро и щатски долари и ще може да плава в диапазон от 7.5% около централната си стойност. От януари до 30 юни 2002 г. тази лента ще стане 15%, а от 1 юли до 31 декември 2002 г. - 22.5 процента.
По оценка на Ю Би Ес Уорбърг, въпреки спасителната акция за Демирбанк, финансовата система остава силно чувствителна към внезапни промени на лихвите или валутните курсове. Така ще бъде до въвеждане на новото законодателство, което ще вгради пазарните рискове в изискванията за капиталова адекватност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във