Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ИТН: "Марица-изток" трябва да остане енергийното сърце на България

Хиновски заяви, че с колегите му ще "отстояват интересите на всички миньори, енергетици, жители на Стара Загора и региона, както и на гражданите на България за един справедлив и плавен преход към декарбонизация с хоризонт 2050 г."

 Комплексът "Марица-изток" е енергийно сърце на България и трябва да остане такова. За да се случи това, трябва всеки един от нас да продължи да работи в интерес и за защита на българската енергетика, но да е прозрачно и при ясни условия, заяви в  позиция от името на "Има такъв народ" Иван Хиновски. 

"Изразяваме нашето категорично несъгласие с факта, че едни или други лица или политически партии правят пиар кампания от комплекс "Марица-изток" за сметка на миньори, енергетици и жителите на Стара Загора и региона.  "Марица-изток" е от огромно значение за енергийната независимост на България и е част от стратегическите обекти за националната сигурност. Ние подкрепяме и ще работим за това да има ясни позиции и правила, за да се извърши един плавен преход в комплекса, без това да се отрази негативно на работещите миньори, енергетици и на енергийната сигурност на България, са казва още в позицията. Всичко, което е законно и не противоречи на ангажиментите, които е поела България към ЕС, ще бъде направено, за да работят централите и да се създадат условия за инвестиции в региона, пише Хиновски.

Той заяви, че с колегите му ще "отстояват интересите на всички миньори, енергетици, жители на Стара Загора и региона, както и на гражданите на България за един справедлив и плавен преход към декарбонизация с хоризонт 2050 г."

 В началото на юли министърът на енергетиката Андрей Живков заяви, че над 75% от въглеродните емисии на територията на Европейския съюз са резултат от производството и потреблението на енергия. Ето защо се очаква енергийният сектор да има ключова роля в прехода към безвъглеродна икономика, като се трансформира в по-чист, по-сигурен, конкурентен и достъпен. 

Министър Живков очерта новите предизвикателства пред отрасъла. "Зелената сделка" е основа за планиране на дългосрочното развитие на ЕС към икономика с нулеви нива на емисии до 2050 г. с междинна цел намаляване на емисиите парникови газове от най-малко 55% до 2030 г. Амбициозната политика на съюза в областта на климата поставя сериозни задачи пред страните от Централна и Източна Европа, които трудно биха били преодолими без общи усилия, каза той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във