Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ИТН иска отговори от Фандъкова за "Топлофикация София"

Депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански поиска отговори от Столична община и кмета Йорданка Фандъкова за "безхаберното управление" на "Топлофикация София". Според Каримански трябва да се отговори защо има толкова голяма дупка в бюджета на дружеството, как се запълват течовете и защо изнася част от енергията, която произвежда.

Депутатът разкри, че "Топлофикация София" дължи суми на ТЕЦ "Варна", в която мажоритарен собственик е Ахмед Доган. "Най-вероятно са купували газ от ТЕЦ "Варна", но защо точно от него? КЕВР може да отговори на този въпрос", посочи Каримански и настоя за спешен одит на общинското дружество. 

Той съобщи, че от "Има такъв народ" подготвят промени в Закона за енергетиката, като целта е да се регулира скъпият ток за бизнеса и бита, а наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата се явява като временна мярка.

Според депутата с предложените днес промени държавата и бизнесът ще си поделят тежестта за скъпата електроенергия – сумата за компенсация ще бъде увеличена, но от нея ще се възползват само засегнатите предприемачи.

По-рано енергийният министър обяви, че компенсации заради скъпата електроенергия се очаква да бъдат получени от бизнеса от декември тази година до края на март 2022 година. Освен обезщетенията за скъпия ток, ще се предложи да се включат и такива за потребителите на природен газ на регулиран пазар. В рамките на следващите четири месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 1.5 млрд. лева.

ИТН предлагат също намаляване на технологичните разходи на мрежовите оператори чрез закупуване на електрическа енергия от обществения доставчик. "Имаме едни технологични разходи на всеки един мрежови доставчик. В момента вместо тези цени да бъдат плащани на свободния пазар, този разход ще бъде плащан от регулирания пазар, за да бъде компенсиран бизнеса“, обясни пред bTV Любомир Каримански. 

Депутатът посочи, че се предвижда фонд, който да дава стабилност на българската енергетика и който да генерира средства по справедлив начин. "В този фонд искаме да ориентираме всички онези свръхпечалби на производителите и те да бъдат разпределени на един по-справедлив принцип, така че цената за крайния потребител да няма този натиск", допълни той. 

Една от първите задачи на парламентарната енергийна комисия ще бъде промяна на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи още Каримански.

Facebook logo
Бъдете с нас и във