Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италия проявява интерес към жп проекти у нас

Посланик Дзара подчерта, че италианският бизнес проявява сериозен интерес към инфраструктурни обекти в нашата страна, в т.ч пътни и жп проекти, чието изпълнение е важно за развитието на търговско – икономическите отношения между България и Италия.

Работим упорито по изграждането на паневропейския транспортен коридор № 8, който е най-късата връзка между Адриатика и Черно море, заяви регионалният министър Виолета Комитова на среща с италианския посланик Джузепина Дзара.

Посланик Дзара подчерта, че италианският бизнес проявява сериозен интерес към инфраструктурни обекти в нашата страна, в т.ч пътни и жп проекти, чието изпълнение е важно за развитието на търговско – икономическите отношения между България и Италия. От особен интерес за италианската страна са големите пътни проекти АМ „Хемус“, АМ „Струма“ и тунелът под Шипка, стана ясно на срещата, като стратегически за свързаността на България с останалите държави.

 Комитова запозна посланик Дзара с хода на строителството на магистрала „Хемус“, като подчерта, че служебното правителство продължава всичко, което досега е започнато.

„Реалните срокове за завършване на 51-километровата отсечка между Ябланица и Плевен е 2024-та година“, обясни министърът и добави, че продължението след Плевен е в процес на отчуждителни процедури и ръководството на МРРБ полага усилия да ги ускори, за да може да стартира реално строителство през 2022-ра година.

Друг приоритетен обект за страната ни е изграждането на тунела под Шипка, стана ясно от думите на Комитова, като за целта е проведена обществена поръчка, има избран изпълнител, но няма сключен договор, тъй като няма осигурено финансиране.

„Нашата цел е да създадем транспортна инфраструктура по направление север – юг на картата на Европа, която да свърже Черно море с Адриатическо, Средиземно и Балтийско море“, обясни архитект Комитова. Именно такива връзки са тунелът под Шипка, който се свързва с пътя Велико Търново – Русе, моста при Русе, на юг до Егейско море и проектът на автомагистрала „Черно море“. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във