Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италия и Алжир подписаха споразумение за увеличаване на доставките на газ

Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо

Италианската компания Eni е подписала споразумение с алжирската Sonatrach, според което доставките на природен газ трябва да нараснат с до 9 млрд. куб. метра на година през 2023-2024 година. 

В момента Алжир доставя в Италия около 21 млрд. куб. метра синьо гориво на година, а Русия - около 29 млрд. куб. метра годишно (над 40% от общия обем).

Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо съобщи, че заедно  с премиера Марио Драги ще посетят Алжир за подписване на споразумение за нови доставки на природен газ като отговор на "възможен руски шантаж". Той отбелязва също така, че за последните месец и половина е обсъдил увеличението на доставките на енергоносители в Италия с Алжир, Катар, Конго, Мозамбик, Ангола и Азербайджан.

В края на март шефът на най-голямата италианска нефтогазова компании Eni Клаудио Дескалци обяви, че компанията не може да плаща за доставките на руски природен газ в рубли. Той също така уточнява, че компанията няма активи в Русия, но тя закупува руски газ и, дотолкова доколкото тя "няма рубли", а договорът предвижда заплащане в евро, то ръководството на компанията не е уверено, че ще продължат доставките на руски газ в бъдеще.

Също така компанията планира да продаде своя дял в газопровода "Син поток", в който тя участва с "Газпром". Тръбата минава през Черно море и пренася природен газ от Русия  (Краснодарския край) към Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във