Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италианските фирми у нас създава 10% от брутния вътрешен продукт

„За нас, италианските предприемачи, опитът натрупан в България през тези 20 години живот на нашата асоциация е ценен, защото заедно успяхме да изградим общност, която работи успешно за икономиката на страната, която ни е приела като инвеститори. Осигуряваме заедно в България над 25.000 работни места; общият оборот на фирмите ни членове е около 5.5 милиарда лева, като оборотите на нашите фирми съответстват на 10% от БВП на страната.“  Това казва Мария Луиза Мерони, председател на Конфиндустрия България, по повод 20-годишнината на сдружението на италианското предприемачество в България. То отбелязва двадесет активни години в подкрепа на италианския бизнес в страната и в ориентиране към България на потенциални италиански инвеститори, които се интересуват от нови пазари и възможности за интернационализация.

Сдружението отбелязва своята годишнина в трудни времена, но именно в трудни моменти е важно да останем заедно и заедно да търсим решения. Едно от събитията бе посветено на бизнес срещи между българския и  италианския бизнес - „България – Италия: Добри практики в динамична среда“. Бе подписан и  Меморандум за сътрудничество между ИАНМСП и Конфиндустрия България, като свидетелство за добрите партньорски отношения през годините и ангажимент за споделяне на добри практики и занапред. Над 200 представители на български и италиански компании се включиха в българо-италианската бизнес конференция.

Ще се проведе и икономически Форум „Рестартиране – Новото начало“ с дискуция относно тенденциите в сферата на предприемачеството и прогнозите пред бизнеса след излизане от кризата. Официалните гости, които ще участват в събитието са: Лъчезар Борисов, министър на икономиката, Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София, Барбара Белтраме, заместник-председател на Конфиндустрия, отговарящ за интернационализацията, Лука Серена, председател на Конфиндустрия Източна Европа, Винченцо Боча, президент на Университета Luiss Guido Carli, Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк".

Конфиндустрия Италия е най-голямата работодателска асоциация в Европа. В Конфиндустрия членуват 220 асоциации и повече от 150 000 фирми, даващи работа общо на 5 438 513 служители. 

„Със събитията, които организираме по повод нашата 20-та годишнина, спазвайки разбира се всички мерки за сигурност, бихме искали да дадем ясен знак, че за нас животът трябва да продължи в тези нови условия. Готови сме, както сме правили през годините, така и днес, да търсим верните решения за нашия бизнес именно тук, в България. Всички заедно трябва да видим възможностите, които предизвикателството на кризата поставя пред нас. Предприемаческата общност гледа напред и италианските инвеститори са готови да работят усилено за общия просперитет на българската икономика“, казва Мария Луиза Мерони.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във