Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Италианските фирми са заинтересовани от проекти в жп. транспорта и инфраструктура

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова (вдясно) запозна посланик Джузепина Дзара с възможностите за инвестиция в България и представи подробно новия регистър за Индустриалните зони.

Италия е основен икономически партньор за България, като преките чуждестранни инвестиции възлизат на над 2 млрд. евро. За нас е важно да ускорим взаимоотношенията между двете страни. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с извънредния и пълномощен посланик на Италианската република у нас Джузепина Дзара.

Обсъдени са различни сфери на взаимодействие, а Джузепина Дзара обяви, че италианските фирми са силно заинтересовани от инвестиции в жп. транспорта, инфраструктура, дигитализация и от това как правителството отговаря на кризата със спрените газови доставки от Русия.

Министър Нинова представи мерките, с които управляващите у нас подпомагат домакинствата и бизнеса.

По време на срещата бе обсъдена и идеята за създаване на Обща европейска стратегия по отношение на природния газ. Корнелия Нинова и Джузепина Дзара говориха и за проблема с квалифицирана работна ръка, от който страдат и българските, и италианските фирми в своята дейност и планове за развитие.

Министър Нинова запозна италианския посланик с възможностите за инвестиция в България и представи подробно новия регистър за индустриалните зони, които работят и се планират да бъдат открити. „Този регистър е съобразен с различните региони в страната ни, дава представа за демографската картина,  и е един своеобразен пътеводител за инвеститора“, подчерта икономическият министър.

„Моята цел е България да стане стратегически партньор на Италия за Балканите“, категорична беше и посланик Джузепина Дзара.

От 2015 година стокообменът ни с Италия надхвърли два милиарда евро и продължава да расте. През пандемичната 2020-а имаше лек спад, но през миналата година отново има възстановяване на динамиката в двустранната търговия с ръст както в износа, така и във вноса.

Експортът на български стоки за Италия расте с 36.4%

на годишна база и е в размер на 2.62 млрд. евро, като . Вносът у нас пък възлиза на 2.58 млрд. евро и също се увеличава - с 18.9 процента. Стокообменът е в размер на 5.21 млрд. евро, а добрата новина е, че търговското салдо е положително за България.

В последните години водещи стоки в износа ни за Италия са: части за обувната промишленост, рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, ел.техника, готови изделия на обувната промишленост, а също и стоки на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската индустрия.

Във вноса от Италия пък преобладават трактори, автомобили и други превозни средства, обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, готови изделия на текстилна, обувна и кожарска индустрия, медикаменти и други.

Благоприятни условия за търговията между България и Италия създават ниските транспортни разходи и благоприятното съотношение „качество-цена“ на българските стоки, тяхното съответствие с изискванията на местния пазар както и сходните потребителски предпочитания.

Насърчаването на развитието на контактите на фирмено равнище (В2В форуми, по-широко присъствие на фирми на изложения, организирани в двете страни) може да допринесе за увеличаване на размера на двустранния стокообмен и включването на повече стоки с по-висока степен на преработка.

Към края на второто полугодие на 2021 г. размерът на преките чуждестранни инвестиции  от Италия в България възлиза на 2.90 млрд. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във